Ekvádor chce těžit ropu v deštném pralese

Quito - Stovky lidí v Ekvádoru protestovaly proti záměru těžit ropu uprostřed národního parku Jasuni v Amazonii. Vrty v doposud přísně chráněné zóně schválil místní parlament s tím, že příjmy z těžby by podle něj měly pomoct v boji s chudobou.

Národní park Jasuni patří k největším přírodním skvostům na světě, je domovem širokého spektra rostlin a živočichů. Leží pod ním ale také na 800 milionů barelů ropy, 20 procent všech ekvádorských zásob.

Prezident Rafael Correa původně chtěl od jejich těžby ustoupit výměnou za pomoc od bohatších zemí, shromáždit se ale povedlo jen malou část z požadovaných tří a půl miliard dolarů. Proto nakonec rozhodl spustit dva vrty, což vyvolalo širokou vlnu nesouhlasu.

Zákonodárce a prezidenta mají přesvědčit tisíce podpisů i vyslanci indiánských kmenů přímo z nitra amazonského pralesa. „Samozřejmě, že je ropa pro vládu důležitá. Ale lidé, kteří žijí v džungli, chtějí čisté a zdravé prostředí,“ upozornila zástupkyně indiánského kmene Waorani Alicia Cauilla. „Proto jsme tady. Kde budou žít děti našich dětí?“

Prezident ale slibuje, že těžba poškodí přírodu jen minimálně. Navíc argumentuje tím, že ropa vynese 22 miliard dolarů, což je několikanásobně víc než původně očekávané příspěvky od dárců. Všechny peníze mají jít podle vlády na boj proti chudobě.

V Ekvádoru vymění deštný prales za ropný (zdroj: ČT24)
Vydáno pod