Na východě Ukrajiny začne vojenská operace, sejde se proto RB OSN

Kyjev – Prozatimní prezident Ukrajiny Oleksandr Turčynov oznámil, že armáda zahájí „rozsáhlou protiteroristickou operaci“ na východě země, pokud proruští separatisté do pondělních 9:00 místního času neodevzdají zbraně. Šéf ukrajinské tajné služby ovšem uvedl, že speciální operace ukrajinských sil proti separatistům na východě Ukrajiny by mohla začít v noci na pondělí. Podle Turčynova vede Rusko s Ukrajinou válku a snaží se uvést východ země do zmatku. Ruské ministerstvo zahraničí označilo rozhodnutí použít na východě Ukrajiny armádu za „zločinný příkaz“. Rusko iniciovalo jednání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, která se má sejít ve 20:00 newyorského času.

Události: Střety na východě Ukrajiny mají první oběti (zdroj: ČT24)

Oleksandr Turčynov oznámil rozhodnutí nasadit armádu na východě země v televizním projevu. Ukrajina podle něj zahájí v oblastech, kde ozbrojenci obsazují úřady a policejní stanice a rozdávají zbraně, operaci a proti povstalcům nasadí armádu. „Rada národní bezpečnosti a obrany se rozhodla zahájit plnohodnotnou protiteroristickou operaci, které se zúčastní ukrajinské ozbrojené síly,“ prohlásil. Podle Turčynova nebude Ukrajina stíhat separatisty, kteří do pondělního rána odevzdají zbraně. Ultimatum pro složení zbraní a vyklizení budov dal do 9:00 východoevropského letního času (8:00 SELČ).

Ředitel ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko ovšem později řekl, že by vojenský zásah mohl začít již dříve. „Speciální operace na jihovýchodě Ukrajiny může začít už nadcházející noc, nebo v pondělí ráno,“ uvedl Nalyvajčenko v televizi. Nesdělil však, jak dlouho by operace mohla trvat. 

Oleksandr Turčynov:

"Udělali jsme vše pro to, aby nedošlo k lidským obětem. Jsme ale připraveni odpovědět na všechny pokusy o invazi, destabilizaci a ozbrojené teroristické akce. Bezpečnostní rada státu se rozhodla zahájit rozsáhlou protiteroristickou operaci a zapojit do ní ozbrojené síly Ukrajiny."

Turčynov v projevu rovněž uvedl, že je ukrajinské vedení připraveno „zvážit významné rozšíření pravomocí ukrajinských regionů“. Ukrajinská vláda tak připustila federalizaci země, kterou ještě v pátek odmítl premiér Arsenij Jaceňuk. Podle něj by vedla k rozdělení země na panství mnoha „malých Janukovyčů“.

Povstalci se chytají k obraně, Rusko varuje před „zločinem“ a občanskou válkou

Na ohlášenou ukrajinskou armádní operaci se separatisté začali připravovat. „Jsme připraveni bránit se,“ uvedl Vjačeslav Ponomarjov, který se prohlásil představitelem Slovjansku poté, co z města uprchla starostka. Sami slovjanští povstalci potom očekávají ruský zásah. „Soudruhu Putine, slíbil jste nám ochranu. Prosím, přijďte a zachraňte nás,“ uvedl jeden z nich.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo rozhodnutí nasadit ukrajinskou armádu na východě země za „zločinný příkaz“. „Situace na jihovýchodě Ukrajiny začíná být obzvlášť nebezpečná. Kyjevští představitelé, kteří se sami dostali k moci převratem, se chystají potlačit lidové protesty,“ uvedlo ministerstvo. Současně ministerstvo vyzvalo západní státy, aby zasáhly, v opačném případě podle něj hrozí na Ukrajině občanská válka.

Prohlášení ruského ministerstva zahraničí:

„Jednoznačně odsuzujeme pokusy užít násilí proti demonstrantům a aktivistům. Jsme obzvláště rozhořčeni zločinným rozkazem použít armádu k ukončení protestů.“

Již v sobotu varoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že pokud by ukrajinská armáda na východě zasáhla, „narušila příležitosti pro jednání včetně plánovaných čtyřstranných mírových rozhovorů v Ženevě.“ Jednání je naplánováno na 17. dubna, setkat by se měli šéfové diplomacií Ruska, Ukrajiny, USA a Evropské unie.

Kvůli vyhrocení situace se sejde Rada bezpečnosti

Kreml kvůli chystanému zásahu armády na východě Ukrajiny svolal jednání Rady bezpečnosti OSN. Sejde se ve 20:00 newyorského času (pondělních 2:00 SELČ).

Turčynov: Rusko je ve válce s Ukrajinou

Situaci, která nastala na východě Ukrajiny, však považuje prozatimní prezident za válečný stav. Ve městech, kde stát ztratil kontrolu nad budovami svých úřadů, se objevili ozbrojenci v neoznačených uniformách, podle ukrajinské vlády mají zbraně používané ruskou armádou, sami se potom chlubí ruskými odznaky a medailemi. „Jsou tu veteráni z pohraničních výsadkářských jednotek z Afghánistánu,“ řekl jeden z maskovaných ozbrojenců.

Podle prezidenta tak vede Rusko proti Ukrajině válku a snaží se vnést do oblasti zmatek. „Ve válce, kterou vede Ruská federace proti Ukrajině, byla prolita krev ukrajinských hrdinů,“ řekl Turčynov v projevu. Odkázal přitom na úmrtí člena speciálních jednotek ve Slovjansku. Úřadující ukrajinský prezident uvedl, že se Rusko snaží zopakovat krymský scénář.

Ukrajinská krize 13. dubna

  • Ukrajinské speciální policejní jednotky zahájily operaci ve Slovjansku, aby vytlačily ozbrojence z budov obsazených v sobotu. Situace je nepřehledná, podle ukrajinského ministra vnitra jednotky sice oblehly obsazené budovy, u nich však stojí tisíce civilistů, a proto nemůže útok pokračovat. Během dne ve Slovjansku zemřeli nejméně dva lidé.
  • Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen pokládá vývoj, kdy se na východě Ukrajiny opět objevili muži v uniformách bez označení a se specializovanými ruskými zbraněmi, za velmi závažný. Upozornil na podobnost vývoje s někdejším děním na Krymu.
  • Spojené státy pohrozily Ruskem dalšími sankcemi, pokud budou nepokoje na východní Ukrajině pokračovat.
  • Prozatimní ukrajinský prezident Olexandr Turčynov oznámil, že je Ukrajina připravena nasadit na východě země armádu. Rusko podle něj vede proti Ukrajině válku a snaží se zopakovat krymský scénář.
  • Kvůli situaci na Ukrajině se večer newyorského času sejde RB OSN, mimořádné zasedání svolalo Rusko.
Povstalci obsadili policejní stanici ve Slavjansku a vyvěsili vlajku hlásající "Doněckou republiku".
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Chernavsky