Evakuace přišla pozdě, kapitán údajně prchnul mezi prvními

Soul – Akce na záchranu téměř 300 pohřešovaných lidí z jihokorejského trajektu pokračují. Rostou obavy, že půjde o nejhorší lodní neštěstí v zemi za posledních 20 let. Zatím bylo nalezeno 18 mrtvých, 180 osob se podařilo zachránit. Není vyloučené, že uvnitř trajektu jsou ve vzduchových kapsách stále živí lidé. Mezitím se objevily zprávy, že se kapitán lodi evakuoval mezi prvními. Podle jihokorejských médií čelí trestnímu vyšetřování a hrozí mu obvinění z nedbalosti vedoucí ke smrti a z porušení zákonů týkajících se chování posádek lodí. Terčem kritiky je i fakt, že posádka nařídila cestujícím zůstat na místě, přestože se plavidlo zjevně potápělo - a spustila jen dva záchranné čluny.

Řada přeživších ze ztroskotané lodi jihokorejským médiím sdělila, že kapitán I Čun-sok byl mezi prvními lidmi, kteří skočili z potápějícího se plavidla do moře, kde ho zachránil jeden z přivolaných člunů. „Byl jsem jedním z prvních, kdo se dostali do člunu pobřežní hlídky. Od jednoho ze záchranářů jsem přitom slyšel, že kapitán byl na člunu už přede mnou,“ vypověděl nejmenovaný přeživší v jihokorejské televizi.

Nepřihlásil se zatím nikdo, kdo by potvrdil, že na vlastní oči viděl kapitána opouštět trajekt klesající ke dnu. Podobně se zachoval i nechvalně proslulý kapitán ztroskotané Costy Concordie - Ital Francesco Schettino. Ten je obžalován ze zavinění neštěstí a hrozí mu 20 let vězení (čtěte víc).

Příčina tragédie zůstává nejasná

Druhý den po ztroskotání se dál pohřešují stovky ze 475 lidí na palubě. Stále není jasné, co nehodu způsobilo. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o chybu posádky nebo technickou závadu. S každou minutou přitom klesá naděje, že se někoho podaří najít živého. Někteří ale stále doufají.

Drama umocňuje skutečnost, že na palubě byli hlavně středoškoláci na školním výletě na populární ostrov Čedžu, vzdálený asi 100 kilometrů od Korejského poloostrova. Rodiče neztrácejí naději. „Jiní rodiče dostali textové zprávy, že tam je asi 15 lidí, záchranáři se nemůžou dostat dovnitř kvůli silným přílivovým proudům,“ podotkl příbuzný pohřešovaného Oh Bjung-hwan.

Mnozí rodiče byli se svými dětmi v kontaktu do posledních chvil. V emocionálních textových zprávách posílaných z mobilních telefonů studenti sdělovali svým matkám a otcům, že je milují, a také popisovali dění na potápějícím se trajektu.

Děti psaly z trajektu SMS

„Není tu signál, takže se nemohu připojit na internet. Posílám proto jen textovou zprávu. Je tu několik lidí, nic nevidíme, je tu naprostá tma. Je tu několik žen a mužů, ženy křičí.“

Agentura AFP připomněla, že v jihokorejských školách panuje přísná disciplína a že si málokdo dovolí vzepřít se autoritám. I tento fakt zřejmě přispěl k tomu, že většina ze studentů na lodi poslechla rozkaz posádky zůstat na místě, přestože se plavidlo silně naklánělo a už do něj pronikala voda.  

„Pořád dokola nám opakovali: 'Zůstaňte na místě, nehýbejte se,'“ vypověděl přeživší Hu Jong-ki. „Ptali jsme se sami sebe: 'Neměli bychom jít? Neměli bychom se pokusit dostat ven?' Ale v hlášení nám tvrdili, že pomoc dorazí během deseti minut,“ dodal Hu. „Kdyby nám řekli dřív, abychom vyšli na palubu, mohlo se nás zachránit víc skokem do moře. Většina lidí ale poslechla, co jim bylo řečeno,“ uvedla jiná ze zachráněných studentek.

Záchranné týmy pokračovaly v pátrání i v noci s použitím silných reflektorů. Do záchranné operace jsou zapojeny také vrtulníky a čluny a na místě byly vztyčeny tři velké jeřáby, které mají pomoci plavidlo z vody částečně vyzdvihnout. Podle agentury Reuters potápěči alespoň bouchali na trup lodi s nadějí na reakci lidí uvězněných uvnitř, ale žádnou odezvu neslyšeli. Potápěči mají v práci pokračovat i dnes v noci, kdy se má moře trochu utišit. Chtějí také začít do kabin pouštět kyslík. Nejdřív se ale musejí dostat dovnitř.

Rodiče pátrají na vlastní pěst

Frustraci prohlubuje nedostatek informací. Někteří rodiče si o středeční noci pronajali vlastní člun s potápěčem. Obviňují vládu a záchranáře, že se dost nesnaží. „Jsem krajně rozhořčen. Média tvrdí, že záchranná operace stále pokračuje. Je to všechno lež,“ prohlásil jeden z otců.

Loď ztroskotala asi tři hodiny před připlutím do přístavu. Jeden ze zachráněných cestujících řekl televizi YTN, že po snídani ucítil, jak se loď naklonila, a pak náraz. Byl si docela jistý, že hodně lidí zůstalo uvězněno uvnitř lodi kvůli okénkům, která bylo těžké rozbít. „Kdyby lidi naskákali do vody, mohli se zachránit,“ odhadl.

Proti pohřešovaným hraje studená voda

Ale voda měla pouze 12 stupňů, v nichž se podle záchranářů organismus podchladí po 90 minutách. Člen posádky, který se zachránil s tuctem dalších lodníků, včetně kapitána, agentuře AP řekl, že snahy o záchranu cestujících znemožňoval značný náklon plavidla: „Nemohli jsme udělat ani krok. Spád byl příliš veliký.“

Jeden z náčelníků záchranářů dříve v televizním rozhovoru podle serveru BBC News připustil, že je málo pravděpodobné, aby lidé, kteří zůstali uvnitř lodi, přežili. „Nemůžeme se vzdát. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zachránili alespoň jediného pasažéra,“ prohlásila jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na tiskové konferenci v Soulu.

Poslední velké neštěstí s lodním trajektem se v Jižní Koreji přihodilo v roce 1993, kdy o život přišlo 292 lidí.