Našla se potenciálně obyvatelná planeta – zatím nejvíc podobná Zemi

Washington – Američtí astronomové objevili první planetu přibližně velikosti Země v potenciálně obyvatelné zóně jiné sluneční soustavy. Voda by se v tomto vzdáleném světě mohla nacházet v kapalném skupenství, což je základní předpoklad pro vznik života. Důkazy přítomnosti vody na objevené planetě označené Kepler-186f, která se nachází v souhvězdí Labutě, však vědci nemají.

Kepler-186f je součástí sluneční soustavy vzdálené 490 světelných let a je nejvzdálenější z pětice planet tvořící součást soustavy. Tu vědci objevili s pomocí družice Kepler amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Podle získaných údajů má planeta zhruba jen o deset procent větší průměr než Země.

„Toto je první planeta jednoznačně o velikosti Země, která byla nalezena v obyvatelné zóně jiné hvězdy,“ zdůraznila Elisa Quintanaová z amerického institutu SETI v aktuálním vydání časopisu Science. Jako obyvatelnou zónu označují astronomové takovou vzdálenost od hvězdy, v níž nepanují ani příliš vysoké, ani příliš nízké teploty na to, aby se tam udržela voda v kapalném stavu. Podle institutu SETI bylo dosud objeveno zhruba 1 800 planet v obyvatelných zónách. Jsou ale vesměs mnohem větší než Země, a není tak možné jednoznačně určit, zda jde o planety s pevným povrchem, nebo o plynné obry. Podle modelů vzniku planet by přitom planety s průměrem menším než je 1,5násobek průměru Země neměly být schopné vytvářet hustý plynný obal z vodíku a helia, jako je tomu v naší sluneční soustavě u Jupitera nebo Saturnu.

Hvězda, kolem níž planeta obíhá, je červený trpaslík: rozměry i hmotnost má oproti našemu Slunci poloviční, a kromě toho o dost méně svítí. Proto je planeta i výrazně chladnější než Země. Nad nulou by tam mohlo být jen v případě, že by ji obalovala atmosféra, která by na ní vyvolala - podobně jako na Zemi - skleníkový efekt. Pokud by planeta byla bez atmosféry, bylo by na ní podle expertů kolem mínus 80 stupňů. „Spíš než dvojče Země jsme objevili její sestřenici,“ probližuje Thomas Barclay z NASA.

Jak v rozhovoru pro ČT24 upřesnil astronom Stanislav Poddaný ze Štefánikovy hvězdárny, u planety Kepler-186f jsme schopni zjistit pouze její existenci a vypočítat její rozměr. Hmotnost či složení atmosféry zatím zjistit nelze. Planeta je vzdálena 490 světelných let od sluneční soustavy. Jen pro představu - s dnešními prostředky by tam cesta ze Země trvala desítky milionů let.

Družice Kepler je první sondou vyslanou NASA, která dokáže najít planety o velikosti Země obíhající okolo hvězd, jako je Slunce. Dalekohled vyhledává tyto planety od roku 2009.