V Afghánistánu zavraždili unesenou Britku

Kábul – Afghánští ozbrojenci v pátek večer zabili 36letou britskou humanitární pracovnici Lindu Norgroveovou. Unesli ji 26. září ve východoafghánské provincii Kunar společně se třemi jejími afghánskými spolupracovníky. O jejich osudu není zatím nic známo. Únosci Norgroveovou zabili, když byl podniknut pokus o její osvobození. Poté se jim podařilo uprchnout.

Norgroveová pracovala pro americkou humanitární organizaci DAI. Britský ministr zahraničí William Hague v komuniké uvedl, že odpovědnost za její smrt padá v plném rozsahu na únosce. „Od chvíle, kdy byla unesena, byl její život vážně ohrožen. Vzhledem k tomu, jakého typu jsou lidé, kteří ji zadržovali, a vzhledem k nebezpečí, v jakém byla, jsme usoudili, že nejlepší šancí pro ni je pokusit se ji osvobodit,“ zdůraznil ministr.

V západním Afghánistánu dnes povstalci podle komuniké italského ministerstva zahraničí zabili čtyři italské vojáky, kteří se vraceli z akce. Jeden další voják byl těžce zraněn. Itálie má v mezinárodních silách v Afghánistánu asi 3 000 mužů. Letošní rok je pro zahraniční jednotky nejkrvavější za celou dobu této války - o život přišlo už přes 570 jejich příslušníků.