Výskyt MERS hlášen z Řecka, v Saúdské Arábii desítky obětí

Atény - Řecko hlásí první případ nakažení smrtícím koronavirem. Nakažený muž onemocněl v Saúdské Arábii a jeho stav je kritický. V této zemi podlehlo nemoci od září 2012 už více než 80 lidí. Zatím není jasné, jak se vir přenáší.

Řecké ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že novým pacientem je devětašedesátiletý řecký občan. Onemocněl v Saúdské Arábii, kde trvale žije.

V Saúdské Arábii už „padají hlavy“

Král Abdalláh v pondělí zbavil úřadu ministra zdravotnictví Abdalláha Rabíju. Státní televize jeho rozhodnutí nijak nezdůvodnila. Rabíja ale v uplynulých dnech tvrdil, že situace je pod kontrolou a není důvod zavádět přísnější preventivní opatření proti šíření viru.

Celosvětově na nemoc zemřelo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně 93 osob. Nemocní byli hlášeni nejen ze Saúdské Arábie, ale také z Jordánska, Kuvajtu, Ománu, Kataru a Spojených arabských emirátů. Pouze zlomek se týká Evropy a Severní Ameriky.

Smrtící koronavirus způsobuje závažné dýchací potíže - MERS. Ten má podobné účinky jako SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), který v roce 2003 usmrtil kolem 800 lidí. MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří také selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína, ani se přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Velbloudi
Zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili

Nositeli viru jsou prý velbloudi

Loni v listopadu byl koronavirus MERS poprvé zjištěn u zvířete. Stalo se tak rovněž v Saúdské Arábii, kde onemocnění zaznamenali u velblouda. V Americe pak vyšla v únoru studie, která ukazuje právě na velbloudy jako nositele viru. Saúdská Arábie to ale popírá.