Džihád se přesouvá na internet, ukazuje se na syrské krizi

Damašek - V Sýrii přibývá bojovníků ze zahraničí. Od předloňska se k povstalcům připojily skoro dva tisíce muslimů z Evropy - čerstvě třeba dvě nezletilé dívky ze sousedního Rakouska. K odchodu do svaté války se snaží přimět i další. Pomáhá jim internet i sociální sítě.

Džihád na sociálních sítích (zdroj: ČT24)

Průvodce s londýnským přízvukem zve na videu zveřejněném jen před několika dny bojovníky do Sýrie. Evropští muslimové, kteří v zemi bojují, o sobě rádi dávají vědět. „Syrský konflikt je nejspíš jedním z nejvíc ovlivněných sociálními médii v historii,“ prohlásil Joseph Carter z Mezinárodního centra pro studium radikalizace.

Twitter slouží pro rychlé šíření nejnovějších informací, Facebook pro sdílení videí, Ask.fm zase pro rady na cestu. Analytici z Kings College zjišťují, co evropské bojovníky v Sýrii spojuje. Používají k tomu jen to, co na sebe na internetu sami prozradí. „Toto je mapa sítě, která ukazuje, kdo jsou nejdůležitější lidé, co se týče lajků na Facebooku,“ konstatoval Shiraz Maher z Mezinárodního centra pro studium radikalizace.

Verbování mladých muslimů do boje proti Bašáru Asadovi sledují tajné služby v celé Evropě, včetně České republiky. „I toto riziko se přesouvá do virtuálního světa a my se jím musíme zabývat,“ podotkl mluvčí BIS Jan Šubrt.

Verbování bojovníků na internetu
Zdroj: ČT24

První případ hlásí i Česko, Francie představí protiopatření

V tuzemsku je známý případ z loňského léta, kdy se výzva k pomoci syrským povstalcům objevila na Facebooku. „Jediný případ, o kterém vím, je ten ze stránek Cesta k víře. Ale jaký měl v reálu dopad, nedokážu posoudit,“ poznamenal ředitel Orientálního ústavu Ondřej Beránek.

Muslimové z Británie, Belgie nebo Francie ale na svatou válku slyší. Potvrzuje to i čtveřice francouzských novinářů, kteří se po téměř ročním zajetí ze Sýrie vrátili domů. Někteří z jejich únosců mluvili jen plynnou francouzštinou. Francouzská vláda už proto vypracovala plán, který má zabránit občanům Francie odcházet bojovat do Sýrie. Podle agentury Reuters má 20 bodů - kromě jiného se v něm počítá se zákazem vycestování nezletilým osobám bez souhlasu rodičů, s přísnějším dozorem nad webovými stránkami islamistů a se žádostí, aby rodiče sami upozornili na podezřelé aktivity svých dětí.

Občanská válka si vyžádala životy desetitisíců civilistů

V syrské válce trvající přes tři roky již přišlo o život podle syrské exilové opozice více než 150 tisíc lidí, z nichž přes 51 tisíc byli civilisté. Zprávy obou stran o bojích a obětech nelze ověřovat z nezávislých zdrojů. Do Sýrie se totiž nedostanou kromě výjimek ani mezinárodní organizace.

Syrský konflikt začal v březnu 2011 demonstracemi proti autoritativnímu režimu prezidenta Asada. Damašek proti demonstrantům postupně začal nasazovat pořádkové síly a nyní proti opozici bojuje armáda i pomocí těžkých zbraní.