OSN kritizuje Spojené státy za kruté popravy

Ženeva – Nezdařená poprava amerického vězně Claytona Locketta vzbudila kritiku nejen v rámci Spojených států, ale i na mezinárodní scéně. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Spojené státy vyzval, aby na tresty smrti uvalily moratorium a začaly pracovat na jejich úplném zrušení.

Mluvčí úřadu OSN prohlásil, že nezdařená poprava Claytona Locketta ve věznici v Oklahomě může být v souladu s mezinárodním právem chápána jako kruté, nelidské či ponižující zacházení.

Usvědčený vrah Clayton Lockett měl být v úterý popraven injekcí se zatím nevyzkoušenou směsí smrtících látek. Jeho popravu však zastavil ředitel věznice kvůli problému se zaváděním smrtící látky do těla odsouzeného. Osmatřicetiletý Clayton, odsouzený za vraždu devatenáctileté dívky, trpěl křečemi, zatínal zuby a dokonce se pokoušel zvedat hlavu z lehátka. Krátce po zastavení popravy zemřel na infarkt.

Zástupce OSN upozornil, že Lockettova smrt byla letos v USA již druhým případem zcela nepřiměřeného utrpení způsobeného špatně fungující smrtící injekcí. První případ se týkal Dennise McGuira, násilníka a vraha, který umíral v lednu v ohijské věznici dlouhých 26 minut kvůli použití údajně nevyzkoušené kombinace smrtících látek.

Zmiňované popravy podle OSN posilují argumenty odpůrců nejvyššího trestu. Americké úřady by měly okamžitě uvalit moratorium na trest smrti a pracovat na úplném zákazu této „kruté a nelidské praktiky“.

Bílý dům: Lockettova poprava nesplnila „humanitární normy“

Po vlně rozhořčení, kterou zpackaná poprava Claytona Locketta v USA způsobila, Bílý dům připustil, že exekuce nesplnila humanitární normy. Za zachováním trestu smrti si prezident Obama nicméně dál stojí – některé zločiny jsou podle něj natolik hrůzné, že trest smrti je pro jejich původce zasloužený. V Lockettově v případě šlo prý bezesporu o ohavný zločin. 

Americké státy, které k popravám využívají smrtící látky, nahrazují doposud užívané směsi novými přípravky. Důvodem je postoj velkých výrobců léčiv, především z Evropy, kteří se zavázali neposkytovat americkým věznicím látky, které mají být použity k usmrcování odsouzenců. Zmíněné chemikálie především utlumí dýchací systém a zastaví činnost srdce.