Při boji o prezidentský palác v Jemenu zahynula desítka lidí

Saná – Oběti na obou stranách si v jemenské metropoli Saná vyžádal tvrdý boj mezi ozbrojenci a gardou, která chrání prezidentský palác. Podle bezpečnostních zdrojů je pět mrtvých mezi členy ochrany paláce, zabiti byli i tři útočníci. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí v té době na místě nebyl.

Podle agentury Reuters přijeli k hlavní bráně paláce v autě ozbrojenci, zřejmě napojení na teroristickou síť al-Káida, a zahájili palbu na stráž. Strhla se přestřelka, která trvala asi 45 minut. Pak se několika útočníkům podařilo ujet.

Jemenské bezpečnostní síly zabily v noci na dnešek v Saná jednoho z šéfů jemenské odnože al-Káidy Mohamada Sajda Šabvaního, jehož podezřívaly z podílu na útocích a na únosech cizinců. Útok u prezidentského paláce tedy mohl být odvetnou akcí islamistů.

Podle jemenské vládní tiskové agentury Saba policisté Šabvaního zabili v noci při přestřelce nedaleko prezidentského paláce. Terorista, který patřil k nejnebezpečnějším a nejhledanějším členům al-Káidy, jel v době střetu v autě se čtyřmi muži. Bezpečnostní síly jednoho z nich také zastřelily a ostatní zatkly. Dva muži utrpěli zranění. Úřady nesdělily, zda byl zabit nebo zraněn některý z příslušníků vládních sil.

Při jiném incidentu dnes jemenský ministr obrany Muhammad Násir Ahmad unikl pokusu o atentát, který na něj provedli podle všeho členové al-Káidy na jihu země. Útočníci přepadli v provincii Šabva auta, jimiž jeli ministr a několik vysokých bezpečnostních činitelů. Zahájili palbu na kolonu, ale nikdo nebyl zabit ani zraněn a ministr je prý v bezpečí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nicméně podezření padá na al-Káidu. Od prosince 2011, kdy byla vytvořena nová vláda, už Ahmad přežil minimálně pět pokusů o atentát.

V Jemenu působí odnož al-Káidy, kterou Spojené státy považují za nejnebezpečnější z teroristických skupin. Armáda na jihu Jemenu minulý týden zahájila rozsáhlou ofenzivu proti jejím členům. Protiteroristické operace se uskutečňují také v Saná.