Pod Ground Zero budou pohřbena těla obětí

New York - Ostatky lidí, kteří zahynuli při teroristickém útoku 11. září 2001, byly převezeny zpět na místo bývalého Světového obchodního centra do muzea věnovaného tragické události. Transport ale provázely protesty pozůstalých. Uložení ostatků v podzemí muzea totiž považují za nedůstojné.

Neidentifikované ostatky obětí se vrátily zpět na místo, kde stávala takzvaná Dvojčata. Téměř osm tisíc fragmentů lidské tkáně bylo převezeno v zapečetěných kontejnerech z forenzní laboratoře na Manhattanu. Doprovázeli je hasiči i policie. 

Úložiště ostatků je od výstavních prostor muzea odděleno a nebude běžným návštěvníkům přístupné. Rodiny obětí ho ale mohou navštívit kdykoliv. Proti převozu ale někteří protestovali. Podle nich si zaslouží ostatky jejich blízkých důstojnější místo. 

Muzeum 11. září na Ground Zero, které se návštěvníkům otevře 21. května, ale vyvolává i další protichůdné reakce. Například - jestli za jeho návštěvu vybírat vstupné - v přepočtu by totiž vycházelo na 400 až 500 korun. Podle rodin obětí teroristického útoku by ale návštěva měla být zadarmo. 

Pod Ground Zero budou pohřbena těla obětí (zdroj: ČT24)

Dvě unesená letadla narazila 11. září 2001 v New Yorku do věží Světového obchodního centra. V troskách zahynuly téměř tři tisícovky lidí - včetně hasičů, policistů i záchranářů. „Ztratili jsme 23 policistů ten den, 52 jich pak zemřelo na následky,“ vzpomínal komisař newyorské policie Ray Kelly.