Hinduistický nacionalista Módí míří do čela Indie

Dillí – V indických volbách podle předběžných výsledků zvítězila Indická lidová strana (BJP), v jejímž čele stojí hinduistický nacionalista Naréndra Módí. Současná vládní strana Indický národní kongres, která se u moci držela celých deset let, svou porážku uznala. Budoucí premiér je západními zeměmi kritizován za svůj postup proti muslimům ve státě Gudžarát, jehož byl premiérem. Hlasování v nejlidnatější zemi světa trvalo více než pět týdnů a zaznamenalo rekordní volební účast.

Předběžné výsledky voleb ukazují na jasné vítězství hinduistického nacionalisty Naréndry Módího. Ten je na nejlepší cestě získat i většinu v parlamentu, což by bylo poprvé za posledních 30 let. Koalice v čele s vládnoucím Indickým národním Kongresem (INK) by měla obsadit z celkových 543 křesel pouze kolem 100 míst, což by byl historicky nejhorší výsledek pro stranu vedenou mocnou dynastií Nehrú-Gándhí.

Pro INK tak budou letošní volby drtivou porážkou. „Jestliže v Česku léta soupeřila ČSSD a ODS, tak v Indii léta soupeřil Indický národní kongres, který měl v čele vždy nějakého představitele rodiny Nehrú-Ghándí, proti straně BJP, která své představitele střídala a v této chvíli je její největší hvězdou právě pravděpodobný vítěz voleb,“ vysvětlil bývalý český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček.

Podle předběžných výsledků má BJP v 543členném parlamentu jistých 271 míst a velkou šanci na zisk 11 dalších. K dosažení nadpoloviční většiny potřebné k sestavení vlády bez spolupráce s jinými stranami jí stačí 272 křesel. Se spojeneckými stranami pak už má 339 křesel a to dává BJP velkou naději na prosazení hospodářských reforem.

Oslavy v hlavním štábu Módího strany BJP
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Národ hlasoval proti nám, prohlásil mluvčí dosud vládnoucí strany, kterou vede jako generální tajemník Ráhul Gándhí. Dodal, že strana je připravena ujmout se role opozice. Předsedkyně INK a Ráhulova matka Sonia Gándhíová později přijala za prohru odpovědnost. „Vítězství a porážky jsou nedílnou součástí demokracie… Přijímám odpovědnost za tuto porážku,“ řekla Gándhíová.

  • Módímu už přicházejí gratulace z ciziny. Mezi prvními byl britský premiér David Cameron a Módí přijal jeho pozvání k cestě do Británie. Dalším pak byl pákistánský premiér Naváz Šaríf, který Módímu blahopřál k přesvědčivému vítězství.

Indická lidová strana, která slibuje především oživení indické ekonomiky, označila svůj volební úspěch za „vítězství lidu“ a „začátek nové éry pro Indii“. Podle analytiků voliče oslovil čistě kapitalistický image strany, která pravděpodobně nasměruje indickou politiku ostře doprava. Na výhru BJP reagovala prudkým růstem indická burza, jejíž hlavní index přidával přes šest procent.

Indické volby: Největší a druhé nejdražší

Za rekordní se označuje volební účast, která byla podle volební komise 66,38 procenta, zatímco v minulých volbách v roce 2009 to bylo 58,13 procenta. Komisaři museli sečíst celkem 537 milionů hlasů. Samotné volby trvaly několik týdnů, protože volební komise se musí přesouvat na různá místa. Volby jsou totiž nejen největší na světě, ale také druhé nejdražší. „Jediné volby, za které se utratí více peněz než v Indii, jsou volby prezidenta USA,“ podotkl Kmoníček. Jen na jejich organizaci se podílelo dalších 15 milionů lidí.

Od posledních voleb zároveň narostl počet oprávněných voličů o sto milionů. Zapojit se do nich mohlo až 814 milionů Indů, což je víc lidí, než kolik jich žije v Evropě. Počet obyvatel Indie je ale pouze kvalifikovaným odhadem. Do některých zapadlých oblastí země se indická státní správa již několik desetiletí nedostala. „V Indii žijí desítky, ne-li statisíce lidí, které stát nikdy o nic danit nemůže, tudíž jim dopředu ani nevydává žádné identifikační doklady a tito lidé v podstatě oficiálně neexistují,“ upozornil Kmoníček.

Od prodavače čaje k autoritativnímu nacionalistovi

Módího strana ve svém předvolebním programu představila smělé cíle jako budování vysokorychlostní železnice, výstavbu stovky nových moderních měst či bezdrátový internet na veřejných prostranstvích. Odborníci také očekávají větší zaměření na zahraniční politiku a zostření vztahů s Pákistánem.

Parlamentní volby v Indii
Zdroj: ČTK/ZUMA/Prasanta Biswas/Prasanta Biswas

Indové vkládají do svého budoucího premiéra velké naděje. Indie se v posledních letech nerozvíjela tak rychle, jak se počítalo, a už vůbec ne takovým tempem jako například Čína. Módí je tak z jedné strany člověk, který bojuje proti indickému socialismu. „Všechno se to svádí na socialistické hospodářství. Indie má dodnes například pětiletý plán,“ dodal Kmoníček. Právě Módí ale dokázal jako premiér západního státu Gudžarát urychlit růst tamějšího průmyslu, díky čemuž se stal jedním z nejlépe prosperujících indických států.

O indické volby byl zřejmě rekordní zájem
Zdroj: ČTK/AP/Saurebh Das
  • Hynek Kmoníček: „Módí bude na jedné straně bojovat proti socialistickým přežitkům a na druhé straně bude nacionalistický vůdce, který bude bojovat proti indickému sekularizmu. Bude ne nepodobný tomu, co třeba v Turecku představuje Erdogan.“

Odpůrci třiašedesátiletého Módího ale kritizují jako autokratického hinduistického šovinistu. Jeho strana BJP je spjata právě s vypjatým indickým nacionalismem. Podle kritiků právě Módí nese odpovědnost za propuknutí náboženských nepokojů ve svém domovském státě Gudžarát v roce 2002. Při násilnostech tehdy zahynulo více než 1 000 lidí, převážně muslimů. „Po těchto pogromech nemohl nikdy dostat víza do žádné schengenské země včetně České republiky (…) a nikdo se s ním nemohl oficiálně setkat. Stát Gudžarát byl jediný, kam jsem jako český velvyslanec v Indii nemohl nikdy jet,“ připomněl Kmoníček.

Naréndra Módí
Zdroj: Rajesh Kumar Singh/ČTK/AP
  • Indoložka Blanka Knotková Čapková: „Oni (BJP) ztotožňují hinduismus s 'indickostí'. Muslimové tedy podle nich nejsou ti praví Indové, byť muslimské celky byly na území indického subkontinentu už od raného středověku.“

Módí začínal kariéru jako prodavač čaje, poté ale vystudoval politologii na univerzitě v Dillí a na Gudžarátské univerzitě. Již v mládí se aktivně zapojil do ortodoxní hinduistické polovojenské organizace Národní svaz dobrovolníků, která byla v zemi třikrát zakázána. Do BJP vstoupil na začátku devadesátých let. Zastával funkce národního tajemníka (1995 až 1998) a generálního tajemníka (1998 až 2001). Od roku 2001 je premiérem státu Gudžarát.

O tom, že indické volby proběhly demokraticky, nikdo nepochybuje. Indové ale podle Kmoníčka nemají problém svůj hlas prodat. „V Indii vždy byli významní politici, kteří hlasy kupovali, a to otevřeně za peníze. Na druhou stranu nikdo nikdy nepochyboval, že volby v Indii i při tomto rozsahu jsou svobodné a demokratické,“ poznamenal Kmoníček. Výsledek voleb by tak podle analytiků mohl znamenat nejen zahanbující porážku, ale i možný odchod do politického zapomnění pro mocnou dynastii Nehrú-Gándhí, která téměř století definovala indickou politiku.

Tato dynastie, která byla často popisována jako směs královské rodiny s tragickou slávou Kennedyových v USA, dala Indii jejího prvního premiéra Džaváharlála Nehrúa. Jeho dcera Indira Gándhíová i jeho vnuk Rádžív Gándhí zastávali premiérský post a oba byli zavražděni.