V procesu s Mladičem vypovídají první svědci obhajoby

Haag – Vojáci během obléhání Sarajeva jen bránili své pozice okolo města a nikdy nemířili cíleně na civilisty. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) to dnes prohlásil srbský důstojník Mile Sladoje, kterého jako prvního svědka předvolala obhajoba v procesu s bývalým bosenskosrbským generálem Ratkem Mladičem. Svědci obhajoby dnes vystoupili poprvé, obhajoba jich chce předvolat celkem 336. Prokuratura skončila s předvoláváním svědků loni v prosinci, následně běžela šestiměsíční lhůta, během níž měla obhajoba čas na přípravu.

Dvaasedmdesátiletý Mladić je obžalován v jedenácti bodech z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy. Hrozí mu za to doživotní vězení. Je mu přičítána především odpovědnost za masakr ve Srebrenici a za ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo přes 11 500 lidí, tedy ještě více než ve Srebrenici. Bývalý generál veškerá obvinění odmítá.

Třiašedesátiletý srbský důstojník Mile Sladoje je bývalým vojenským velitelem, který sloužil pod Mladičovým velením. Dnes před soudem odmítl, že by jeho muži během bosenské války v letech 1992 až 1995 úmyslně stříleli na civilisty. Během obléhání Sarajeva prý jen bránili své pozice okolo města. „Nikdy jsme nedostali ani nedali příkazy útočit na civilisty“ v Sarajevu, prohlásil Sladoje. Armáda Bosny a Hercegoviny na ně prý tehdy útočila z civilních pozic. „Neexistovalo jediné místo, kde by nebyl nějaký vojenský útvar nebo objekt,“ řekl. Mladičovy jednotky tak údajně jen reagovaly na „nepřátelskou střelbu“ z těchto pozic.

Ratko Mladić byl dopaden 26. května 2011 v srbské vesnici Lazarevo poté, co dlouhá léta unikal spravedlnosti. Soud s ním začal 16. května 2012.

Na vyslechnutí všech svědků obhajoby bude vyčleněno 207,5 hodiny, tedy stejně, jako měla předtím pro své svědky a předložení důkazů i obžaloba. Jak uvedl Mladičův advokát Branko Lukić, ve prospěch vězněného bosenskosrbského generála bude svědčit i 122 lidí, kteří již předtím svědčili v procesu s někdejším politickým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem. Podle Lukiče budou svědecké výpovědi ve většině případů předem připraveny v písemné formě, proto by výslechy v soudní síni neměly trvat déle než půl hodiny. Prokuratura předvolala 164 svědků, zhruba stejný počet lidí předalo soudu své svědectví v písemné podobě.