Irácké volby vyhrál podle očekávání premiérův blok

Bagdád – Irácká volební komise zveřejnila předběžné výsledky iráckých voleb, jež se konaly 30. dubna. Blok iráckého premiéra Núrího Málikího získal více než 90 z 328 parlamentních křesel, což je nejvíce ze zúčastněných stran. Málikího koalice tak bude podle agentury AP zřejmě sestavovat příští vládu.

Podle agentury Reuters má Málikího blok Právní stát 93 křesel, tedy více než jeho hlavní šíitští rivalové z hnutí duchovního Muktady Sadra a Nejvyššího islámského iráckého shromáždění dohromady. Ti budou mít podle Reuters 57 křesel. Agentury AP a AFP tvrdí, že Právní stát má 92 křesel a že vyhrál v deseti z 18 iráckých provincií. 

Dubnové volby byly třetí od invaze v roce 2003, ale první po stažení amerických vojáků z Iráku. Málikímu se dávaly největší šance na vítězství, ale s tím, že ho čekají složitá a zřejmě dlouhá vyjednávání s budoucími koaličními partnery. K urnám přišlo 62 procent z 22 milionů oprávněných voličů. 

Podle ústavy má prezident země požádat nový parlament, aby se sešel 15 dní po ratifikaci volebních výsledků. Poslanci pak mají vybrat příštího premiéra a předsedu parlamentu. 

Předvolební období poznamenalo násilí, při němž zahynuly stovky lidí. Dlouhodobě špatná bezpečnostní situace v západní provincii Anbár vedla například volební komisi k omezení hlasování v této části Iráku. Otevřeno tam bylo pouze 70 procent volebních místností.