Evropského emisara Kwaśniewského platí Janukovyčovi lidé

Varšava - Velký skandál zažívá v souvislosti s Ukrajinou bývalý polský prezident Aleksandr Kwaśniewski. Za Evropský parlament nedávno v Kyjevě vyjednával smír mezi opozicí a tehdejší Janukovyčovou vládou, ve stejné době ho ale zaměstnávali lidé z plynárenského koncernu Burisma blízcí právě prezidentu Viktoru Janukovyčovi. To může jednomu z nejpopulárnějších polských politiků zhatit ohlašovaný návrat do politiky.

Muž, který stal v čele Polska 10 let a který svého vlivu využívá doma i v zahraničí, jezdil na Ukrajinu opakovaně. Během nedávné revoluce na Majdanu tam byl jako zvláštní vyslanec Evropského parlamentu a s irským kolegou Patem Coxem měli jako nezávislí emisaři pomoci kontaktům mezi vládou prezidenta Janukovyče a opozicí.

Podle polských médií si ale Kwaśniewski mezitím na Ukrajině přivydělával. Přes osoby blízké Janukovyčovi zasedl na dobře placeném místě ve firmě Burisma. A důležité je i datum - leden 2014. Kwaśniewski byl tehdy v Kyjevě v pozici evropského emisara a vláda prezidenta Janukovyče chystala tvrdý zásah proti Majdanu. „Člověk, který reprezentuje Evropskou unii, nesmí být ve střetu zájmů. Nemůže být na tom místě zapojený do podnikání, už vůbec ne s lidmi z vlády,“ říká Dominika Wielowieyská z deníku Gazeta Wyborcza.

Platí polského exprezidenta Janukovyčovi lidé? (zdroj: ČT24)

Rozruch vzbudil fakt, že členem představenstva Burismy, která se označuje za největší soukromý ukrajinský plynárenský podnik, se 18. dubna stal syn amerického viceprezidenta Hunter Biden. Právě když američtí novináři zjišťovali informace o této společnosti, narazili na jméno polského exprezidenta. Vlastníkem Burismy je offshorová kyperská společnost Brociti Investments, která patří bývalému Janukovyčovu ministru životního prostředí a přírodních zdrojů Mykolovi Zločevskému.

Kwaśniewski své obchodní aktivity na Ukrajině nepopírá. Odmítá ale, že by ho platili Janukovyčovi lidé, a tvrdí, že humbuk kolem jeho práce pro ukrajinskou společnost vyplývá především z nedostatku informací. Ukázat majetek nebo rezignovat z dozorčí rady Burismy nechce. „Nejen že k tomu nemám nejmenší důvod. Naopak podtrhuji a opakuji: Je v našem strategickém zájmu pomáhat těm ukrajinským firmám, které hledají vlastní zemní plyn,“ vysvětlil Kwaśniewski v pořadu televize TVN24 Jeden na jeden.

Polská média mezitím přinášejí další informace o přímém spojení Burismy a lidí kolem Viktora Janukovyče a na Kwaśniewského se valí vlna kritiky. „Nevypadá to dobře, neobelhávejme se,“ vyjádřil se premiér Donald Tusk. „Je to skandál. Z pohledu lidí na Ukrajině, kteří ho vnímali jako reprezentanta evropské mise, se najednou přidal k jedné ze stran,“ říká další politik Michal Boni.