Svědek: „Podívej se na mě,“ řekl Krejčíř. Následovalo mučení

Johannesburg – Svědek obžaloby popsal, jak ho mučil uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř. Nejprve se na něj musel podívat. Když z něj Krejčíř nedostal potřebné informace, přišel čas na mučení vařící vodou. Muž prý křičel bolestí a mlátil sebou. Krejčířova obhájkyně ale jeho výpověď již dříve zpochybnila. Čech spolu s dalšími pěti lidmi čelí obžalobě z únosu a pokusu o vraždu.

Bheki Lukhele vypovídá u soudu v Johannesburgu už několik dní. Krejčíř ho měl mučit, protože chtěl zjistit, kde se nachází jeho bratr. Ten údajně pracoval pro českého podnikatele jako drogový kurýr. „Podívej se na mě. Vidíš mě?“ měl tehdy pronést Krejčíř směrem k Lukhelemu. „Otočil jsem se a podíval na něj. Byl po mé levé straně,“ popsal Lukhele během křížového výslechu obhajoby. 

Předtím se prý díval do země, protože jeho únosci nechtěli, aby se díval na ně. Ruce měl svázané za zády. „Postupně mi na hlavu naléval vodu. Nalil trochu, pak přestal a zeptal se mě, kde je můj bratr. Řekl jsem, že nevím, a on pokračoval v nalévání,“ prohlásil Bheki Lukhele. Křičel prý bolestí a mlátil sebou. Neznámí muži ho unesli loni v červnu z jeho domu, propustili ho až po čtyřech dnech.  

Lukheleho výpověď se snažila již dříve zpochybnit Krejčířova obhájkyně Annelene van der Heeverová. Ptala se ho například, zda na něm údajné mučení zanechalo viditelné stopy. Lukhele na to odpověděl, že mu na rameni a na zádech zůstaly černé skvrny. Van der Heeverová soud zároveň požádala, aby svědkovi nařídil novou lékařskou prohlídku pod dohledem obhajoby. Soudce s tím souhlasil.  

Kromě Krejčíře v případu útoku a únosu Lukheleho figurují Desai Luphondo, Samuel Maropeng, George Nthoroane, Jan Lefu Mofokeng a Siboniso Miya.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Koncem dubna byl navíc nově obžalován z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. Soud bude tento případ, v němž jsou obžalováni další tři lidé, projednávat odděleně.