Saúdskoarabský policista znesvětil Kaabu, trest ho nemine

Mekka - Guvernér saúdskoarabské Mekky nařídil vyšetřit znesvěcení Kaaby - nejvýznamnějšího kultovního místa islámu v Mekce. Na sociální sítě se totiž dostala fotka policisty opírajícího se o svatyni tělem v pohodlné pozici a se šlapkou boty na stěně posvátné stavby.

Princ Mišal bin Abdalláh bin Abdal Azíz, který je guvernérem Mekky, prohlásil, že takové chování nemůže být tolerováno, a vyzval k potrestání policisty. Dle prince není hoden vykonávat službu u tak významného místa. Požádal také velitele mekské policie, aby poskytl svým mužům školení o tom, jak se mají v objektu Velké mešity chovat.

Úřady se nejprve snažily muže hájit tvrzením, že na nohou neměl boty, ale gumové ponožky, avšak na záběru je obuv vidět.

Kaaba leží uvnitř komplexu Velké mešity, kam se každoročně sjíždějí miliony poutníků. Dav při jednom z rituálů krouží právě kolem Kaaby, která bývá zakrytá černým vyšívaným suknem.

Dotknout se někoho nebo něčeho posvátného podrážkou bot, nebo ji na něj jenom otočit, se považuje na Blízkém východě za urážku. Proto mnoho muslimů neobrací své boty podrážkou nahoru, aby neurazili boha.

Známý je případ z roku 2008, kdy irácký novinář Muntadar Zajdí na tiskové konferenci v Bagdádu hodil botu po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi na znamení nesouhlasu s jeho politikou v Iráku. Bush stačil uhnout a Zajdí byl odsouzen na tři roky do vězení. Trest byl později snížen na rok s ohledem na to, že šlo o jeho první porušení zákona, a pak byl zkrácen o tři měsíce za dobré chování.