Netanjahu: Palestinská vláda s účastí Hamas by posílila terorismus

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval mezinárodní společenství, aby neuznávalo novou palestinskou vládu národní jednoty. Zasednout by v ní měli zástupci Fatahu palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse i konkurenčního Hamasu, který ovládá pásmo Gazy. Uznáním nové vlády by „posílil terorismus“, protože Hamas usiluje o zničení Izraele, dodal premiér. Složení vlády má být oznámeno v pondělí.

Benjamin Netanjahu před zasedáním vlády:

„Vyzývám všechny zodpovědné členy mezinárodního společenství, aby neuznávali vládu, jejíž součástí je Hamas.“

Podle izraelského premiéra by zastoupení Hamasu v palestinské vládě posílilo terorismus. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás označil takové obavy za nepodložené. Zdůraznil také, že vláda národní jednoty se bude skládat z technokratů a bude se řídit pragmatickým politickým programem. Abbás jako vůdce Fatahu vedl dva roky mírové rozhovory s Izraelem, aniž by obě strany došly k příznivým výsledkům.

Nová palestinská vláda má podle dubnové dohody palestinských konkurenčních frakcí Fatah a Hamas dovést palestinská území do konce roku k volbám. Na palestinských územích je od roku 2007 dvojvládí. Pásmo Gazy vede Hamas, západnímu břehu vládne Fatah. Sídlo samosprávy, která má řídit obě území, je v Ramalláhu a v jejím čele je Abbás. Hamas na rozdíl od Fatahu nechce jednat s Izraelem a v programu má boj proti Izraeli. Zda se ho vzdá teď, když bude mít své zástupce ve vládě, není jasné.