Astronomové objevili „zemskou godzillu“

Washington - Astronomové zjistili, že ve vesmíru existují obří planety s pevným povrchem podobné Zemi. Jedna taková „megazemě“ obíhá hvězdu asi 560 světelných let daleko od naší modré planety. „Zemská godzilla“ se jmenuje Kepler-10c a je dvakrát větší a sedmnáctkrát těžší než Země. Oznámila to Americká astronomická společnost na setkání v Bostonu.

Objev vědce překvapil. Dosud se mělo za to, že planety takovéto velikosti jsou spíše plynní obři podobní Jupiteru či Saturnu. „Megazemě je spousta pevných látek koncentrovaných na stejném místě bez jakéhokoli plynu,“ prohlásil Dimitar Sasselov z astrofyzikálního ústavu Harvard-Smithsonian v Bostonu.  

To podle něj s ohledem na dosavadní znalosti utváření planet znamená problém. „Je 17krát, ve skutečnosti více než 17krát, těžší než Země, což znamená hustotu 7,5 gramu na kubický centimetr,“ dodal Sasselov s tím, že je to mnohem více, než mají horniny na Zemi. „Ale mějme na paměti, že je to velmi obrovská planeta, což znamená, že ty samé nerosty jsou vysoce stlačené.“ 

„Zemská godzilla“ je oběžnicí velmi staré hvězdy s názvem Kepler-10, která se nachází ve vzdálenosti 560 světelných let od Země v souhvězdí Draka. Vědci zatím neví, jak byla planeta zformována. Její průměr činí 29 tisíc kilometrů, což je 2,3násobek zemského. 

Zajímavé je, že stáří mateřské hvězdy se datuje zhruba do doby, kdy začal vesmír vznikat. Vědci si dosud mysleli, že v té době nevznikaly prvky potřebné k utvoření planety s pevným povrchem. „Nález Kepler-10c nám napovídá, že tyto planety možná vznikly mnohem dříve, než jsme se domnívali. A pokud mohou vzniknout kameny, může vzniknout i život,“ podotkl Sasselov.