Při ofenzivě ukrajinské armády v Doněcké oblasti padlo na 500 povstalců

Kyjev – Až 500 mrtvých a 1500 zraněných si v řadách proruských separatistů vyžádaly podle ukrajinských médií boje s ukrajinskou armádou v obci Semenivka u Slavjanska. Tisková služba úřadujícího ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova oznámila, že armáda během ofenzivy „zcela vyčistila“ od vzbouřenců sever Doněcké oblasti a uzavírá hranice na severu a východě Luhanské oblasti. Podle zpráv ukrajinských médií armáda zlikvidovala základnu radikálů v Semenivce a ovládla i obec Krasnyj Lyman severně od města. Mezi vojáky jsou prý tři mrtví a 50 zraněných. Turčynov také pověřil ukrajinská silová ministerstva, aby prozkoumala možnost vyhlášení výjimečného stavu v oblastech bojů.

Zprávy o počtu padlých a zraněných nelze nezávisle ověřit. Do bojů se zapojily početné útvary ukrajinské armády, letectvo a těžké dělostřelectvo. Velitel armádní operace na východě země Vjačeslav Selezňov popřel informaci povstalců, že během bojů byl sestřelen jeden armádní vrtulník a bitevní letoun Su-25. Palbou byly podle Selezňova poškozeny dvě helikoptéry, jejich posádky ale vyvázly bez zranění.

Sever Doněcké oblasti byl očištěn od teroristů, hlásí úřadující ukrajinský prezident

Informace prezidentské kanceláře se odvolává na hlášení velitelů „protiteroristické operace“, kterou v dubnu zahájily ukrajinské jednotky a oddíly polovojenské Národní gardy s cílem potlačit vzpouru proruských radikálů. „Dnes byl v průběhu protiteroristické operace sever Doněcké oblasti zcela očištěn od teroristů,“ praví se v prohlášení. „Byly zničeny opěrné body a vojenské základny povstalců v této oblasti a obsazena hlavní bašta v obci Semenivka. Kontrola byla obnovena nad městem Krasnyj Lyman,“ uvádí prezidentská kancelář. O situaci ve Slavjansku a Kramatorsku, kde byly dosud soustředěny hlavní povstalecké síly, se zpráva nezmiňuje.

V prohlášení kanceláře prezidenta Turčynova se uvádí, že dnes byly zlikvidovány „nejpočetnější jednotky povstalců,“ což údajně v nejbližší době umožní osvobodit celý centrální Donbas. Tento region tvoří právě sever a střed Doněcké a jih Luhanské oblasti se správním středisky Doněckem a Luhanskem. Vojenské jednotky zároveň podle prohlášení zahájily operaci, která má uzavřít hranice na severu a východě Luhanské oblasti, tedy v místech, kudy podle tvrzení armády na ukrajinské území pronikají posily povstalců z Ruska.

Boje na východě Ukrajiny si vyžádaly stovky obětí
Zdroj: ČT24

Pokud se potvrdí informace o 500 mrtvých a 1 500 zraněných, šlo by o zatím největší ztrátu na straně proruských vzbouřenců. Turčynov dnes pověřil Radu národní bezpečnosti a obrany, aby spolu s ministerstvy obrany a vnitra, tajnou službou SBU a velením pohraniční stráže „bezodkladně posoudila možnost vyhlášení výjimečného stavu v Doněcké a Luhanské oblasti, kde probíhá protiteroristická operace“. Cílem je podle prezidentského dekretu zabránit masovým ztrátám mezi civilním obyvatelstvem, zajistit stabilitu na východě země a obnovit normální fungování státní správy. Výzvy k vyhlášení výjimečného stavu v Doněcké a Luhanské oblasti ukrajinské vedení dosud odmítalo s tím, že situace tak radikální krok nevyžaduje.

Podle ministra vnitra Arsena Avakova nyní „probíhá aktivní ofenzivní fáze protiteroristické operace kolem Slavjansku“. Obyvatelé Slavjansku a Kramatorsku byli vyzváni, aby během bojů setrvávali ve svých domovech a nevydávali se do míst, kde se koncentrují povstalci, a neohrozili tak své životy. Slavjansk, který je označován za baštu separatistů na východě Ukrajiny, je v obklíčení ukrajinské armády téměř dva měsíce. Podle tiskové mluvčí slavjanských radikálů dopravili vojáci do okolí města novou obrněnou techniku včetně tanků, houfnic a samohybných děl. Sever Doněcké oblasti a jih sousední Luhanské oblasti se v posledních týdnech staly hlavním centrem vzbouřenců, kteří v obou oblastech vyhlásili nezávislé „lidové republiky“.

Tvrdé boje svedly armádní jednotky i o obec Krasnyj Lyman asi 25 kilometrů severně od Slavjansku. Šéf slavjanských radikálů Vjačeslav Ponomarjov ale tvrdí, že vojáci zničili jen několik povstaleckých postů před obcí, samotný Krasnyj Lyman údajně zatím nedobyli. Agentura Unian naproti tomu napsala, že po celodenním boji byla obec kontrolovaná separatisty zcela obklíčena a povstalci dostali ultimátum. Část z nich složila zbraně, jiní prý z místa bojů utekli. Server Novosti Donbassa večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstoupili vojáci, v ulicích se pohybují armádní obrněné transportéry. Boje si vyžádaly mrtvé, jejich počet ale není znám.

Po leteckém úderu na pozice povstalců při ruských hranicích se dnes znovu začalo bojovat u pohraniční základny východně od Luhansku. Pondělní bombardování jednotky vzbouřenců podle agentury Unian zahnalo, dnes se ale na své pozice vrátili a základnu pohraničníků znovu ostřelují. Pohraničníci sami bez letecké a pozemní podpory situaci nezvládnou, uvedl Unian.

Šéf „protiteroristické operace“ na východě Ukrajiny Vjačeslav Selezňov novinářům ještě před zahájením dnešní ofenzívy řekl, že za celou dobu bojů v Doněcké a Luhanské oblasti vojáci zabili kolem 300 vzbouřenců. Ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnyckyj naproti tomu agentuře Interfax-Ukrajina oznámil, že v bojích na východě zatím zahynulo 181 lidí, z toho 59 vojáků. Dalších téměř 300 lidí bylo podle něj zraněno. Ještě jiný údaj poskytl dnes novinářům vůdce povstalců ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov, podle něhož si „trestná operace“ Kyjeva na východě země vyžádala až 650 lidských životů. Jen při nedávných bojích o doněcké mezinárodní letiště podle něj zemřelo 200 lidí.

Na centrálu separatistů v Luhansku podle OBSE útočila ukrajinská armáda

Příčinou pondělní exploze v sídle proruských radikálů v Luhansku byl zásah neřízenou raketou odpálenou z letadla. V situační zprávě to dnes uvedla pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Výbuch v budově luhanského gubernátora, kterou okupují separatisté, si vyžádal osm mrtvých.

Zpráva OBSE tak potvrzuje informace povstalců, podle nichž dům zasáhla raketa z nízkoletícího letounu ukrajinské armády. Ukrajinské velení ale takovou verzi události odmítá. V kritické době podle armády v Luhansku žádné letouny raketami na povstalecké pozice neútočily. První náměstek ukrajinského generálního prokurátora Mykola Holomša dnes uvedl, že podle předběžných výsledků vyšetřování zasáhla budovu protiletadlová střela, kterou odpálili separatisté. Původně prý měla zasáhnout ukrajinský letoun, cíl ale minula.

Při incidentu podle povstalců mimo jiné zahynula Natalja Archipovová, kterou povstalci dosadili do funkce ministryně zdravotnictví své Luhanské lidové republiky. Zraněno bylo jedenáct lidí.

OBSE sníží počty svých pozorovatelů na východě Ukrajiny 

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) z bezpečnostních důvodů sníží počet svých pozorovatelů v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny a přesune je do jiných míst. V Ženevě to oznámil generální tajemník OBSE Lamberto Zannier. Uvedl rovněž, že organizace má informace o skupině čtyř pozorovatelů, které minulý týden unesli povstalci.

„Víme o nich, jsou živi a zdrávi,“ řekl Zannier. Potvrdil, že zadržovaní pozorovatelé jsou rukojmími povstalců. Odmítl ale podat informaci o tom, zda a s kým OBSE o jejich osvobození vyjednává. Koncem května oznámil vůdce povstalců ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov, že právě jeho lidé čtveřici pozorovatelů zadržují. Brzy prý budou propuštěni.

Člen proruských milicí ve Slavjansku
Zdroj: ČTK/AP/Andrei Petrov

OBSE na východě Ukrajiny udržuje několik stovek dlouhodobých pozorovatelů, kteří tam působí od března. Ve skupině, kterou minulý týden v pondělí zadrželi povstalci ve Slavjansku, jsou pozorovatelé z Estonska, Dánska, Švýcarska a Turecka.