Putin se dostal do úzkých, tvrdí Zubov

Kyjev – Ruský prezident Vladimir Putin se svými kroky vůči Ukrajině ocitl ve slepé uličce a hluboké izolaci, vzkázal jeho dlouhodobý kritik, historik Andrej Zubov. Navzdory svým plánům se mu prý nepodařilo Ukrajinu rozdělit ani zabránit prezidentským volbám, řekl akademik Zubov v rozhovoru pro ukrajinský web Glavkov.

Rozhodnutí o okupaci Krymu přijal podle Zubova Kreml uspěchaně, v reakci na útěk bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. „Byl to pokus destabilizovat Ukrajinu, který se nezdařil,“ řekl. Občanská válka na Ukrajině podle Zubova nebude, země se nerozdělí. Pro Rusko bude důsledkem ukrajinské krize prudká změna politického kurzu, tvrdí Zubov. „Dramaticky jsme se odvrátili od Západu, ocitli jsme se v systému sankcí, jsme v hluboké izolaci. Není to výhodné pro nikoho, v první řadě pro ruskou elitu,“ prohlásil. 

V Moskvě je podle ruského historika reálný i „palácový převrat“, pokud se někomu nepodaří Putina přesvědčit, aby svou politiku změnil. „Že touto cestou dál jít nelze, je zcela očividné. Náš stát se v důsledku tohoto dobrodružství ocitl v naprosté slepé uličce, jak jsem předpovídal,“ řekl Zubov. 

Andrej Zubov:

„Až Rusko uzná ukrajinskou volbu, vrátí Krym, zaplatí reparace a ustoupí v otázce ceny za plyn, pak se začnou vztahy zlepšovat. Bude-li Moskva pokračovat ve své odpudivé politice vůči Ukrajině, pak se vztahy nadobro přeruší, jako se přerušily mezi Chorvaty a Srby.“

Známý ruský historik, který přednáší na prestižní moskevské diplomatické akademii MGIMO, vyvolal v Rusku nemalou pozornost ostrou kritikou ruské politiky vůči Ukrajině. Když v březnovém článku pro list Vedomosti srovnal ruský postup na Krymu s politikou nacistického Německa před druhou světovou válkou, vedení MGIMO ho propustilo.

Výpověď byla později stažena, nicméně s přednáškami na diplomatické akademii už Zubov nepočítá. „Kontrakt končí 30. června a prodloužen zjevně nebude,“ řekl dnes ukrajinskému serveru. Při návštěvě Brna počátkem května nabídla ruskému historikovi vedení seminářů a přednášek Masarykova univerzita. První by se mohly uskutečnit už v příštím školním roce, řekl rektor univerzity Mikuláš Bek.

Zubov byl nedávno hostem Interview ČT24. Záznam i textový přepis rozhovoru je k dispozici zde.