Postupující iráčtí islamisté si už nakradli miliardy

Bagdád – V přepočtu téměř devět miliard korun nakradli islámští radikálové při zabírání částí iráckého území. Sunnitská radikální skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) by se tak stala nejbohatší teroristickou organizací a jměním by se vyrovnala státům jako Tonga, Kiribati nebo Marshallovy ostrovy.

Islamisté z ISIL vykradli několik bank, a získali tak 500 miliard iráckých dínárů (8,7 miliard korun). Podle serveru International Business Times (IBT) by tak byli bohatší než al-Káida nebo Taliban. Většinu peněž členové ISIL údajně ukradli z centrální banky v Mosulu, který obsadili v úterý. Jako první o tom informovala kurdská televize a zprávu potvrdil guvernér provincie Ninive, jejímž střediskem je právě Mosul. Podle kurdských zdrojů zmizelo také množství zlatých cihel. Nově nabyté bohatství podle IBT ztíží irácké vládě účinně proti ISIL zakročit.

ISIL usiluje o vytvoření islámského státu na severu Iráku a Sýrie. Ovládá už pohraniční části obou států, v Iráku provincii Ninive a z velké části také Anbár. Z oblasti Mosulu už uprchlo půl milionu lidí.

Podle přehledu IBT jsou nejbohatšími teroristickými skupinami ve světě afghánský Taliban se jměním 70–400 milionů dolarů (1,4–8,1 miliard korun), libanonský Hizballáh (200–500 milionů dolarů, z nichž 120 pochází z Íránu), palestinský Hamas (70 milionů dolarů) a somálské milice Šabáb (70–100 milionů dolarů).

Šéf NATO: Pro Alianci zatím v Iráku žádnou roli nevidím

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen zatím nevidí, jak by Aliance měla zasáhnout do dění v Iráku. Řekl ale, že NATO situaci sleduje a vyzývá k ukončení násilí. Rassmusen také odsoudil zadržování tureckých občanů v Iráku a důrazně žádá jejich okamžité propuštění.

Radikálové z ISIL v úterý obsadili severoirácký Mosul a postupují na jih k Bagdádu. Unesli také 28 tureckých řidičů kamionů a jako rukojmí drží padesátku zaměstnanců tureckého konzulátu v Mosulu. Zástupce tureckého Svazu mezinárodní dopravy sice už oznámil propuštění 31 lidí, mezi nimiž jsou řidiči, avšak Ankara to zatím nepotvrdila. Turecké úřady tvrdí, že stále vyjednávají o propuštění 80 tureckých občanů.