Vojáci hledají v dobytém Mariupolu poslední ukryté povstalce

Kyjev – Ukrajinské vládní síly ovládly během ranní akce Mariupol. Nyní ve městě prohledávají obytné domy, ve kterých by se mohli ukrývat poslední povstalci. Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z pohraničních provokací. Podle ruské pohraniční služby pronikly přes hranice do ruské Rostovské oblasti dva ukrajinské bojové transportéry. Velení ukrajinské „protiteroristické operace“ na východě země zase oznámilo, že na jihu Doněcké oblasti narušil ukrajinskou hranici ruský bojový vrtulník.

Podle zdroje z ruské pohraniční služby překročily ukrajinské transportéry hranici v okolí ruské obce Millerovo v Rostovské oblasti. Hranici tam přetíná silnice vedoucí z východoukrajinského Luhanska.

Mluvčí ukrajinské „protiteroristické operace“ Vladislav Selezňov zase oznámil, že ruský bojový vrtulník Mi-35 překročil hranici západně od ruské obce Kujbyševo. Vrtulník podle Selezňova sledoval pohyb vojenské kolony ukrajinské armády.

Konflikt na východě Ukrajiny zatím do pohraničních regionů nezasahoval, s výjimkou ukrajinských stížností na přepravu výzbroje a bojovníků z ruské strany hranic. Ve čtvrtek Kyjev informoval o ruské vojenské koloně, v níž údajně na ukrajinské území pronikly tři tanky. Na incident si v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem stěžoval jeho ukrajinský partner Petro Porošenko.

Přetahovaná o Mariupol skončila vítězstvím vládních sil

„Operace začala ráno v 04:50 (03:50 SELČ). Pokračuje podle plánu. Všechny klíčové opěrné body teroristů jsou nyní pod kontrolou,“ oznámil ministr vnitra Arsen Avakov. O něco později informoval, že v 06:34 už byla na městské radnici vztyčena ukrajinská vlajka. Bez upřesnění také sdělil, že ztráty „teroristů“, jak nazývá povstalce, jsou vysoké, zatímco na straně jednotek zapojených do „protiteroristické operace“ jsou jen čtyři zranění, z toho jeden těžce.

Mluvčí ministerstva vnitra Anton Geraščenko později řekl, že gardisté a vojáci zadrželi více než 30 „teroristů“ a převezli je na „bezpečné místo“. Nyní ve městě pokračuje pátrání po zbylých ozbrojencích, kteří se prý ukrývají ve sklepeních obytných domů i v bytech. Počty zabitých rebelů ale neupřesnil.

Ukrajinské síly znovu převzaly moc v Mariupolu
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Vládní vojáci padli do léčky, dva zahynuli

Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní zdroje informovala, že příslušníci 79. samostatné výsadkové brigády, kteří se účastní vojenské operace proti separatistům na východě Ukrajiny, padli do léčky rebelů. Dva vojáci prý zemřeli a 21 dalších utrpělo zranění. Nejasné je, kde ke střetu došlo. Některé zdroje uvádějí, že se boj odehrál u Slavjansku v Doněcké oblasti. Podle jiných to bylo na hranici mezi Doněckou a Rostovskou oblastí.

Vojenský analytik Dmytro Tymčuk k tomuto střetu uvedl, že povstalci zřejmě mají ve štábu „protiteroristické operace“ informátora, který jim nastražení pasti umožnil.

Tymčuk dnes také napsal, že vládní síly při bojích na východě Ukrajiny zničily nebo vyřadily dva tanky, tři obrněné transportéry a několik nákladních aut v rukou povstalců. O život ale přišli čtyři příslušníci ozbrojených sil, 31 jich bylo zraněno.

Lavrov vyzývá k otevření evakuačních koridorů do Ruska

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov vyzval k otevření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. Směřovat by měly z Ukrajiny do Ruska. O vytvoření evakuačních koridorů hovořil nedávno nový ukrajinský prezident Petro Porošenko, žádné trasy ale zatím pro odchod civilistů z bojových zón vytvořeny nebyly.

Proruští radikálové v minulých dnech vyvezli z bojových zón několik autobusů s dětmi, které zamířily do rekreačních středisek v ruské Rostovské oblasti. Ukrajina proti tomuto kroku oficiálně protestovala a obvinila Moskvu z porušování dvoustranných smluv o pohraničním styku. Dnes ruské úřady oznámily, že ukrajinské děti se vracejí z Rostova na Donu domů. V rozporu s mezinárodními smlouvami údajně do Ruska odvezeny nebyly. Šlo prý o sirotky, které doprovázeli jejich pěstouni.

Povstalci používají ukrajinskou techniku zabavenou na Krymu

Geraščenko na dnešní tiskové konferenci sdělil, že tanky, které ke vzbouřencům přijely z Ruska, jsou původem ukrajinské a pocházejí z Krymu, odkud je přepravila ruská armáda. Nyní jsou prý mimo provoz u obce Časov Jar nedaleko města Artemivsku. V této souvislosti řekl, že ukrajinská armáda brzy ze vzduchu zlikviduje veškerou obrněnou techniku, kterou separatisté z Ruska dostali.

Mluvčí také informoval, že ukrajinské ozbrojené síly nejspíš v sobotu opět zcela převezmou kontrolu nad hranicí s Ruskem, přes niž povstalci dostávají zbraně a posily. Armádní jednotky podle něj už od noci na dnešek postupují podél problematického pomezí ze severu i z jihu.

Ukrajinské síly znovu převzaly moc v Mariupolu
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Rasmussena znepokojily ruské tanky na Ukrajině

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen vyjádřil nad zprávami o tom, že proruské skupiny na Ukrajině získávají těžké zbraně z Ruska, včetně tanků, znepokojení. Pokud by se tyto informace potvrdily, šlo by podle něj o „vážnou eskalaci“ krize.

Použil tak sousloví, kterým v minulých týdnech západní státy označovaly chvíli, kdy by musely rozhodnout o spuštění plošných hospodářských sankcí vůči Ruské federaci. Po posledním jednání G7 lídři vyspělých ekonomik ale v závěrečném materiálu uvedli, že jsou připraveni k sankcím přistoupit, „pokud si to vyžádají okolnosti“.

Ukrajinská armáda dobyla Mariupol (zdroj: ČT24)