Nejrychlejší savec zatím hrozbě osudu neutíká. Za záchranu bojuje Írán

Teherán – Kdysi se proháněl po celé jihovýchodní Asii, nyní už přežívá jen v íránských stepích. Asijských gepardů je ve volné přírodě už jen několik desítek kusů a záchranáři svádí souboj o jeho přežití. Pomáhá technika nebo třeba informační kampaně.

Asijského geparda bylo dříve možné potkat na rozsáhlém území v Rusku, na Blízkém východě či v Indii. Nyní se tato asijská varianta nejrychlejšího běžce planety vyskytuje pouze v Íránu a hrozí jí vyhynutí. Ještě na konci devadesátých let jich bylo čtyři sta - dnes nejvýš sedmdesát.

Ohrožené šelmy pomáhají v Íránu dlouhodobě evidovat videopasti. Když se k nim zvířata přiblíží, automaticky je nafilmují. Ochranáři přístroje kontrolují každý den. Jde o součást projektu na záchranu gepardů v Íránu, který běží v deseti rezervacích už patnáct let. Přispívá na něj OSN i zahraniční dárci.

Hosejn Harátí, ochránce zvířat a strážce v národním parku: „Největší hrozbou pro gepardy je nedostatek kořisti. Dalším nebezpečím jsou psi hlídající stáda. Rizikovým faktorem jsou i srážky s automobily mimo park.“

Aby se podobné příběhy opakovaly co nejméně, íránská vláda pořádá různé informační kampaně. Začíná už u dětí. Prostřednictvím divadla, obrázků anebo různých her se například dozvídají, co gepardy nejvíc ohrožuje. Asijští gepardi jsou i na dresech íránského národního týmu na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. Sportovci tak na jejich hrozící osud chtějí upozornit celý svět.

Írán bojuje o přežití gepardů (zdroj: ČT24)