Zaměstnanec českého cirkusu přišel v Polsku o ruku při krmení lva

Kostrzyn nad Odrou (Polsko) - Lev napadl v Polsku při krmení pracovníka českého cirkusu, ukousl mu levou ruku a pravou mu vážně poranil. Neštěstí se stalo ve čtvrtek v západopolském městě Kostrzyn nad Odrou, kam český Cirkus Andres zavítal během svého turné. Muž je ve stabilizovaném stavu, není však jisté, zda se poraněnou končetinu podaří zachránit. Příčina útoku šelmy není jasná.

Jak napsal regionální deník Gazeta Lubuska s odvoláním na policii, 39letý zaměstnanec cirkusu ve čtvrtek po poledni krmil lva a ve chvíli, kdy prostrčil ruce mezi mřížemi, ho šelma napadla. Šlo o zřízence, nikoli o člověka, který prováděl drezúru. Těžce zraněný muž byl převezen do nemocnice v Kostrzynu a později na ortopedické oddělení nemocnice ve městě Gorzów Wielkopolski.

Podle ředitele nemocnice Piotra Debického zraněný prodělal operaci pravé ruky, lékaři ale nevědí, zda se končetinu podaří zachránit. Levou ruku muž vůbec neměl - ale i kdyby její utrženou část lékaři získali, přišít by ji nemohli. Tkáně by byly pravděpodobně příliš poškozené, uvedl Debicki. Jinak je Čech ve stabilizovaném stavu.

Podle polského deníku šlo o Cirkus Andres. Tento tradiční rodinný cirkus je podle svých webových stránek jako jediný z Česka členem Evropské cirkusové asociace. Kromě vystoupení v Česku a Polsku účinkoval také v Německu, Francii a na Slovensku.