Policie dopadla ženu majitele firmy, které se potopil trajekt

Soul – Manželku vlastníka korejské firmy, která provozovala havarovaný trajekt Sewol, zadržela policie. Po Kwon Jun-ča i jejím manželovi Ju Pjon-unovi pátrala dvacet dnů, oba podezírá z finančních machinací a daňových úniků. Samotný Ju je nadále na útěku.

Kwon Jun-ča vlastní v Koreji firmu, která prodává zdravotnické potřeby a je jednou z přidružených společností jejího manžela. Podle policie se Kwon podílela na nelegálních převodech peněz. Jejího manžela Ju Pjon-una policie stíhá pro zpronevěru, zanedbání povinností a daňové úniky v nepřehledné síti podniků soustředěných kolem investiční firmy I-One-I. Ta patří Juovým synům a patří jí i rejdařství Chonghejin Marine provozující potopený trajekt Sewol. Právě po jeho nehodě, při níž zahynulo přes 300 lidí se policisté na síť Juových firem zaměřili.

Sám Ju Pjon-un je na útěku, posledních dvacet dnů policie nemohla nalézt ani jeho manželku. Na útěku jsou také Juovi synové. Zadržela však bývalého korejského velvyslance v Česku, který je s Juovou rodinou spřízněn a údajně pomohl manželům při útěku, a také Juova staršího bratra. Juova dcera je od května zadržována ve Francii.

Trajekt Sewol, který převážel přes 470 lidí, se potopil 16. dubna. Více než 320 pasažérů byli středoškolští studenti na školním výletě. Podařilo se zachránit pouze 172 lidí, kteří byli na palubě včetně většiny posádky. Jejích patnáct členů je obviněno mimo jiné ze zabití a nedbalosti; čtyřem z nich včetně zastupujícího kapitána I Čun-soka hrozí až trest smrti. Před soudem stanuli také představitelé rejdařství. Podle svědectví stálého kapitána lodi, který byl v době nehody na dovolené, bylo plavidlo po předchozí rekonstrukci nestabilní, provozovatel však nerespektoval varování, aby loď nepřetěžoval. Při nehodě byla její nosnost trojnásobně překročená.

Obvinění členové posádky vesměs odmítají vinu. Jejich obhájci tvrdí, že odpovědnost za záchranu cestujících spočívala na korejské pobřežní stráži. Částečnou odpovědnost pobřežní stráže již dříve vyvodila i korejská prezidentka, která ji zrušila.