Za zmizením malajsijského letadla by mohl stát kapitán

Kuala Lumpur – Kapitán pohřešovaného malajsijského letadla, které 8. března záhadně zmizelo při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, se stal podle malajsijské policie hlavním podezřelým. Třiapadesátiletý pilot Zaharie Ahmad Shah neměl totiž po dni zmizení letadla smluvené žádné schůzky. Na jeho domácím simulátoru se navíc našly naprogramované lety do jižní oblasti Indického oceánu – tedy nejpravděpodobnějšího místa, kam se mohl letoun zřítit.

Letoun společnosti Malaysia Airlines zmizel krátce po startu z Kuala Lumpuru s celkem 239 lidmi na palubě. Navzdory intenzivnímu pátrání se po něm zatím nepodařilo najít ani stopu. Vyšetřování malajsijské policie zatím nevyloučilo mechanické selhání coby příčinu neštěstí, ale jako nejpravděpodobnější uvádí úmyslný lidský zásah. A zatímco zbytek posádky byl v této souvislosti očištěn, ohnisko podezření se zaměřuje na Shaha. 

Krom toho, že neměl po datu zmizení letadla smluvené žádné schůzky, se také na jeho domácím letovém simulátoru našly naprogramované lety daleko do jižní oblasti Indického oceánu, což je podle vyšetřovatelů neštěstí nejpravděpodobnější místo, kam se letoun mohl zřítit. Policie má už brzy o svých zjištěních vydat oficiální zprávu, dodal The Huffington Post. 

Ladislav Keller, kapitán Boeingu 737:

„Je to další kamínek do mozaiky, která se postupně skládá. Kapitán měl doma simulátor, ve kterém cvičil přistání na velmi krátké dráhy a na vodu. Po rozkódování harddisku vyšlo najevo, že cvičil lety v oblasti jižního Indického oceánu… Podle mě jde o formu pojišťovacího podvodu. Údajně měl finanční potíže a rozváděl se. Toto mohla být forma získat pro svou rodinu peníze. Podobné případy sebevražd už se staly.“

Údaje, které poskytla satelitní společnost Inmarsat, ukázaly, že se letoun Malaysia Airlines odklonil od plánované trasy a zatočil doleva nad Indický oceán. Předpokládá se, že mu po několika hodinách došlo palivo a zřítil se do moře.

Záhadné zmizení boeingu: Letadlo linky MH370 s 239 lidmi na palubě se ztratilo z radarů 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy, což naznačily některé údaje. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy.