Vatikán: Omezení papežova letního programu nesouvisí s jeho zdravím

Vatikán – Vatikán rezolutně popřel spekulace médií o zhoršujícím se zdravotním stavu 77letého papeže Františka. Důvodem těchto úvah bylo omezení Františkových letních veřejných vystoupení i jeho občasná lehká zdravotní indispozice. Papežův letní program nepředpokládá generální audience.

„Ranní mše v domě svaté Marty se nebudou konat v obou letních měsících, tedy stejně jako loni. Důvody ovšem nejsou zdravotní. Také Františkovi předchůdci v létě omezovali svůj veřejný program – Jan Pavel II. jezdil do hor a Benedikt XVI. trávil léto v papežské rezidenci v Castel Gandolfu,“ prohlásil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Podle Lombardiho zůstane papež František v létě stejně jako loni v domě sv. Marty, vatikánském hotelu, kde se natrvalo usídlil po svém loňském zvolení hlavou římskokatolické církve.

„V loňských letních měsících papež sepsal Evangelii gaudium, což je dokument velkého významu pro celou církev. Nyní víme, že chystá encykliku o stvoření a ekologii, a kromě toho se bude připravovat na řadu plánovaných budoucích vystoupení,“ upozornil Lombardi.

Mluvčí přiznal, že se „v poslední době několikrát stalo, že papež přerušil svou činnost a odložil plánované audience na jiný den“. „Důvodem byla lehká zdravotní indispozice nebo potřeba odpočinku. Také to je třeba považovat za něco zcela normálního pro člověka, který má skutečně neuvěřitelný životní rytmus,“ podotkl Lombardi.