Winton si chce pro vyznamenání přijet do Prahy osobně

Londýn – Zachránce stovek židovských dětí, sir Nicholas Winton, by měl 28. října dostat na Pražském hradě Řád bílého lva. Wintonova dcera Barbara ovšem už dříve vyjádřila pochybnosti, že by její 105letý otec mohl do Česka kvůli zdravotním komplikacím osobně dorazit. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt dnes jednal s Wintonem v Londýně osobně – a ten mu slíbil, že pokud mu to zdraví dovolí, do Prahy přijede.

„Na Pražský hrad a na Prahu se těším. Pokud budu moct, do Prahy přijedu,“ reprodukoval slova sira Wintona Jindřich Forejt po návratu z Londýna. 

Hradní protokolář Wintonovi během setkání předal originál gratulačního dopisu ke 105. narozeninám, které Brit oslavil 19. května. Přivezl mu i osobní dar od prezidenta Zemana – odlitek českého lva.

Podle Forejta se už Winton těší na setkání se svými českými přáteli. „Uděláme vše pro to, aby sir Nicholas 28. října na Pražském hradě byl,“ ujistil Forejt.  

Řada historiků a osobností míní, že – kvůli Wintonovu vysokému věku a špatnému zdraví – by měl Hrad udělit vyznamenání okamžitě a nečekat na 28. říjen.

Forejt: Winton chce přijet do Prahy (zdroj: ČT24)

Nicholas Winton zorganizoval před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel z v květnu 1939. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali. O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holocaustu.