Přes protesty si Rusové připluli do Francie pro válečnou loď

Saint-Nazaire – Ruská loď Smolnyj přivezla do francouzského přístavu Saint-Nazaire na 400 námořníků, kteří se budou učit ovládat novou třídu lodí Mistral. Ruské námořnictvo si objednalo dvě výsadkové lodě tohoto typu, který zatím používalo výhradně francouzské námořnictvo. Transakce ale vyvolala protesty ve Francii i reakce dalších států a podle deníku Le Nouvel Observateur stále není kvůli ukrajinské krizi vyloučeno ani vypovězení kontraktu.

Vlajka s modrým ondřejským křížem má zavlát nad dvěma vrtulníkovými výsadkovými loděmi třídy Mistral, které ponesou jména Vladivostok a Sevastopol. Do saintnazairské loděnice si pro ně připlulo 400 ruských námořníků, kteří se budou až do podzimu učit třídu Mistral ovládat. První loď vyrobená pro ruské námořnictvo by měla vzápětí z Francie odplout, druhá ji bude následovat příští rok na jaře.

Dokončení transakce za 1,2 miliardy eur ale ještě není zcela jisté. Podle týdeníku Le Nouvel Observateur by od ní Francie ustoupila, kdyby se situace na Ukrajině ještě vyostřila a byly nadále posíleny mezinárodní sankce proti Moskvě. Ruský prezident Vladimir Putin přitom již začátkem června Francii varoval, že pokud by lodě odmítla dodat, poškodila by budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Rusko podle Putina přitom uvažuje o dalších zbrojních objednávkách ve Francii.

Navzdory možnosti, že Francie od smlouvy uzavřené již v roce 2011 ještě odstoupí, čelila Paříž kvůli připravované dodávce lodí Vladivostok a Sevastopol do Ruska mezinárodní kritice. Americký prezident Barack Obama nedávno vyjádřil znepokojení, že takový kontrakt pokračuje, ačkoli podle něj Rusko anexí Krymu porušilo mezinárodní právo. Spojené státy vyzvaly Francii, aby kontrakt zrušila.

Události: Kritika francouzsko-ruského zbrojního kontraktu (zdroj: ČT24)

Mistraly byly dokonce jedním z hlavních chodů společné oslavy 70. výročí vylodění v Normandii. Francouzský ministr zahraničí kvůli tomu čelil nepříjemným otázkám. Podle něj už ale Rusové polovinu kontraktu zaplatili, a tak ho podle práva už nejde zrušit. Otevřeně se proti dodávce francouzských vojenských lodí Rusku vyjádřilo i Polsko. Ruské námořníky potom v Saint-Nazaire vítala skupinka demonstrantů, která proti obchodu protestovala a vojáky označila za „400 Putinových vrahů“.

Vrtulníkové výsadkové lodě třídy Mistral, které je možné použít také jako velitelská plavidla, vznikly jako klíčová součást zaměření francouzských sil na obojživelné operace. Kromě až 35 helikoptér může nést bojová vozidla či tanky, výsadkové čluny a také až 900 vojáků. Loď Mistral, první své třídy, vstoupila do služby v roce 2006, podílela se například na pátrání po dopravním letadle, které zmizelo při letu AFR447 z Rio de Janeira do Paříže v roce 2009. Francouzské námořnictvo využívá rovněž sesterská plavidla Tonnerre a Dixmunde. Rusko by po dodávce prvních dvou plavidel chtělo získat ještě další dvě, ta by ale měla vzniknout licenčně přímo v Rusku.