Společné česko-saské hlídky mají zastavit příliv českého pervitinu

Liberec – Česko a Sasko chtějí více spolupracovat při potírání přeshraniční kriminality, zejména obchodu s drogami. Častější budou společné policejní hlídky i akce – po jednání se svým saským protějškem to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jedním z nejvážnějších problémů česko-saského příhraničí jsou drogy – zejména pervitin - které se z Česka do Německa pašují ve stále větším množství.

Zatímco v roce 2011 zajistili saští celníci v pohraničí jen tři kilogramy pervitinu, v roce 2013 toto množství vzrostlo už na 14,1 kilogramu. Mezi německými uživateli je syntetická droga známá jako Crystal oblíbená, protože je relativně levná - cena pervitinu se pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2200 až 2750 korun) za gram. Chovanec už tvrdý postup proti výrobcům pervitinu v pohraničí slíboval před několika měsíci, první výsledky se podle něj dostavují. 

Surovinou pro výrobu pervitinu je pseudoefedrin, který obsahují léky proti chřipce. V Česku se jejich prodej omezil, k dostání jsou na občanský průkaz. Volně prodejné jsou ale v Polsku. Odsud se dováží do Česka, kde se vyrobí samotná droga – ta pak putuje do Německa.

Podle Chovance se ročně do Česka dovezou z Polska asi čtyři miliony tablet s pseudoefedrinem. Podle něj nelze pašování zabránit bez toho, aby se změnil zákon v Polsku. „Je to v legislativním procesu. Žádali jsme i naše německé kolegy, aby deklarovali polským partnerům, že je to téma číslo jedna pro boj s drogami v českém příhraničí,“ dodal Chovanec.

Závislí na českém pervitinu se učí znovu žít v terapeutickém centru v hessenských lesích - i za pomoci manuální práce. Místí ošetřovatelé však hlavní vrchol pervitinové vlny teprve čekají. „V posledním roce prudce přibylo pacientů závislých na pervitinu,“ uvedl vedoucí terapeutické vesničky Michael Schwind. Pervitin se sice vyrábí v Česku, 90 procent pašeráků jsou však Němci, většinou sami závislí, kteří si pašováním vydělávají na drogu.  

Pervitin zažil v Německu boom za Hitlera

Pervitin zažívá vlnu masového zneužívání už podruhé. Poprvé to bylo za Adolfa Hitlera, droga totiž vznikla v roce 1937 v Berlíně a pervitin se s obrovským úspěchem prodával v lékárnách. Velkého zájmu si všimli i nacisté – Hitler otestoval pervitin sám na sobě a byl nadšený. Rozhodl se proto udělat z pervitinu zázračnou zbraň. Jen na jaře roku 1940 si armáda objednala 35 milionů tablet. Pervitin pak dostávali piloti, řidiči tanků nebo úderné jednotky jako zbraň proti spánku.

Události: Pervitin v česko-saském pohraničí (zdroj: ČT24)