Další útoky v Keni mají na svědomí 30 obětí včetně turistky

Nairobi - NV případě turistky, kterou ozbrojenci v keňském přístavním městě Mombasa smrtelně postřelili, šlo podle policie o kriminální, a nikoli teroristický čin. K jiným dvěma útokům, které se odehrály už v noci na dnešek, se podle agentury Reuters stejně jako v předchozích podobných případech přihlásila somálská islamistická skupina Šabáb.

Vlna útoků podél keňského pobřeží a v Nairobi zasáhla i turistický ruch, který patří mezi hlavní zdroje příjmů africké země. K obdobným útokům se v Keni sice zpravidla hlásí Šabáb, nicméně keňský prezident Uhuru Kenyatta je tentokrát přesvědčen, že za nejnovějšími masakry jsou místní politici a kriminální podsvětí.

Ruská turistka dnes byla smrtelně postřelena při návštěvě historické památky ve velkém přístavním městě Mombasa, informovala agentura AFP. Policisté po pachatelích pátrají, řekl AFP Tom Okoth z místní policie a potvrdil informace médií, že obětí je občanka Ruska. Žena si společně s dalšími dvěma osobami prohlížela pevnost Fort Jesus z 16. století, památku UNESCO, když na skupinu začala střílet trojice ozbrojenců, kteří turistům vzali tašku s fotoaparáty a mobilními telefony.

Podle úřadů v okrese Lamu skupina asi 15 ozbrojenců v sobotu pozdě večer vtrhla do vesnice Hindi a začala střílet bez rozmyslu do lidí. Devět osob zemřelo. V polovině června v nedalekém Mpeketoni teroristé, údajně také ze somálského islamistického hnutí Šabáb, zavraždili při dvou atentátech 65 lidí. 

Nepokoje v Keni
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Místní komisař Miiri Njenga uvedl, že útočníci při nočním běsnění cílili na vládní úřady. Některé objekty podpálili. Dalších 20 lidí zemřelo při útoku v oblasti Gamba v okrese Tana River. Počet obětí může dál růst, upozornil mluvčí keňského ministerstva vnitra Mwenda Njoka. Organizace Šabáb tvrdí, že vnikla na policejní stanici v Gambě a osvobodila zadržované z vazebních cel. „Zabili několik našich kolegů a osvobodili muslimské vězně,“ potvrdil Reuters policejní zdroj. Mezi zadržovanými přitom byly i osoby podezřelé z podílu na atentátech v Mpeketoni. 

Keňská prokuratura minulý měsíc v souvislosti s nedávnými útoky obvinila guvernéra okresu Lamu z terorismu a několikanásobné vraždy. Keňské bezpečnostní složky jsou v pohotovosti od loňského krvavého útoku islamistů na nákupní středisko v Nairobi, při němž zahynulo 67 lidí.

Šabáb chce teroristickými útoky, které už v Keni připravily o život desítky lidí, docílit stažení keňské armády z vojenské mezinárodní mise Amisom, kterou na pomoc vládě v Somálsku vyslala Africká unie. Vlna útoků podél keňského pobřeží a v Nairobi zasáhla i turistický ruch, který patří mezi hlavní zdroje příjmů africké země.