V Německu údajně odhalili dalšího tajného agenta USA

Berlín - Německé úřady v úterý podnikly domovní prohlídku u dalšího údajného tajného agenta pracujícího pro Spojené státy. Podle deníku Die Welt se jedná o německého vojáka, o kterého se už před časem zajímala německá rozvědka kvůli intenzivním stykům s americkou tajnou službou. Zatím nebyl zatčen, jako tomu bylo minulý týden v případě údajného dvojího agenta pracujícího pro Německo i pro USA.

Úřady pojaly počáteční podezření na špionážní činnost, potvrdil nejvyšší státní zástupce Harald Range informace médií o možném druhém případu odhalené americké špionáže v Německu. Vyšetřovatelé ze spolkového státního zastupitelství prohledali bytové i kancelářské prostory, které měly ke špionážní činnosti sloužit.

Server Spiegel Online informoval, že šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan navázal kontakt s úřadem německé kancléřky a hovořil s koordinátorem pro tajné služby Klausem-Peterem Fritschem.

Minulý týden bylo oznámeno, že agent německé zahraniční rozvědky BND prodával dokumenty americkým tajným službám. Zjevně kvůli aféře se dnes podle DPA na německém ministerstvu zahraničí znovu objevil velvyslanec USA v Berlíně John Emerson. O obsahu rozhovoru, který prý za německou stranu vedl státní tajemník Stephan Steinlein, zatím není nic známo. Zatímco minulý pátek byl Emerson předvolán k vysvětlení, tentokrát prý o schůzku požádal sám.