Opozice v Zimbabwe se prohlásila vítězem sobotních voleb v zemi

Harare - Zimbabwská opozice dnes na základě prvních odhadů výsledků voleb ohlásila, že zvítězila a že se jí podařilo sesadit diktátorského prezidenta Roberta Mugabeho, který v zemi vládl osmadvacet let. Podle vlastních odhadů získala 67 procent hlasů. Vláda prezidenta Mugabeho takovou prezentaci odmítla a trvá na tom, že sčítání pokračuje. Jasné je, že výsledek bude těsný a mohl by současnou hlavu státu připravit o moc. Hlasovací lístky však sčítají hlavně Mugabeho lidé.

„“Je to historická chvíle pro nás pro všechny. Vyhráli jsme tyto volby, vyhráli jsme, " řekl na briefingu v Harare novinářům, diplomatům a pozorovatelům generální tajemník hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti.

Podle jeho tvrzení první předběžné odhady podle průzkumu při odchodu z volebních místností ukazují, že lídr MDC Morgan Tsvangirai získal v hlavním městě Harare, jež je baštou opozice, 66 procent hlasů. Dobře si prý vedl i Mugabeho venkovských baštách, hlavně v jižní provincii Masvingo a v provincii Střední Mašonaland na sever od Harare, kde MDC nezískalo parlamentní křeslo od voleb v roce 2000.

Tsvangirai má prý údajně vést i v Mugabeho domovské provincii Západní Mašonaland. Ve druhém největším zimbabwském městě Bulawayo má Tsvangirai malý náskok před bývalým ministrem financí Simbou Makonim, který je rovněž oponentem Mugabeho. Makoni má být se 45 procenty hlasů jasně v čele v provincii Jižní Matabeleland. „Je to jen ukázka toho, že získáváme ve všech provinciích. Podle našeho názoru tento trend už není možné zvrátit,“ zdůraznil Tendai Biti.

Mugabe sám sebe ale pořád vidí jako hrdinu boje za nezávislost v 70. letech minulého století. Protivníky stále považuje za imperialisty a sluhy Británie. „Vy si nechte svou Anglii a nám zas naše Zimbabwe. Tohle je fair,“ vzkazuje svým odpůrcům.

Mugabe zatím v zemi prohrál jen jednou,a to v roce 2000, kdy mu lidé v referendu odmítli rozšířit pravomoci. Od té doby vede boj s opozicí i s okolním světem. Důkazem i je loňský summit Evropa -Afrika v Lisabonu, který svou přítomností téměř rozložil. Na protest proti Mugabeho účasti nepřijel tehdy britský premiér Gordon Brown a ani česká diplomacie neprojevovala žádné nadšení. Premiér Topolánek se z důvodu vytíženosti taktéž nezúčastnil. Přitom v roce 1980, kdy přebíral vládu v Zimbabwe, byl Západem oblíben. Bylo mu tehdy 56 let, podporoval reformy a dostal i cenu za lidská práva.

V průběhu jeho vlády se však situace zhoršila. Vše změnilo jeho rozhodnutí vyvlastnit půdu bělochům a dát ji černošským veteránům. Násilnosti a úpadek farem zapříčinily bídu v zemi a 80procentní nezaměstnanost.