Obětí syrského konfliktu je přes 170 tisíc, OSN má nového zmocněnce

New York/Damašek - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun jmenoval nového zvláštního vyslance pro Sýrii. Ital Staffan de Mistura nahradil ve funkci Lachdara Brahímího, který odstoupil 31. května. Přes tři roky trvající občanská válka v Sýrii si již vyžádala přes 170 tisíc obětí. Třetinu z nich tvoří civilisté. Novou bilanci zveřejnila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

OSN má nového zmocněnce pro Sýrii (zdroj: ČT24)

Nový zvláštní vyslanec pro Sýrii získal zkušenosti během několika konfliktů - třeba v Somálsku, Nepálu, Iráku a naposledy Afghánistánu. S OSN spolupracuje posledních 30 let. Teď se pokusí najít řešení pro tři roky trvající občanskou válku v Sýrii. „Použije všechny své odborné znalosti a zkušenosti při složitých jednáních o míru v Sýrii. Proto věřím, že bude schopný plnit povinnosti zvláštního vyslance,“ uvedl Pan Ki-mun. 

De Mistura bude v pořadí už třetí zvláštní vyslanec pro Sýrií. V roce 2012 odstoupil bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, letos 31. května pak alžírský diplomat Lachdar Brahímí. „Využívám této příležitosti, abych znovu zdůraznil svou nejhlubší vděčnost vyslanci Lachdaru Brahímímu pro jeho úsilí nalézt mír v Sýrii,“ konstatoval šéf OSN.

Bilance je tragická - mrtvých už je přes 170 tisíc 

Před sebou má teď de Mistura neméně náročný úkol. Během konfliktu v Sýrii zemřelo už přes 170 tisíc lidí. Třetinu z nich tvoří civilisté. O život přišlo i 65 803 vládních vojáků nebo členů provládních milic a 46 301 povstalců a dalších rebelů patřících k extremistickému hnutí Islámský stát.
   
Mezi oběťmi na straně povstalců je prý 15 422 cizinců. Na straně jednotek režimu prezidenta Bašára Asada organizace uvádí 39 036 mrtvých vojáků, 24 655 členů provládních milic, 509 militantů z libanonského hnutí Hizballáh a 1 603 dalších zahraničních bojovníků.  

Získat informace o mrtvých je velmi obtížné, protože „obě strany konfliktu se snaží zatajovat své aktuální ztráty“, stojí v prohlášení SOHR. Dalších 2 910 obětí prý dosud nebylo identifikováno, počet mrtvých na obou stranách je tak nejspíš ještě vyšší. Zhruba 20 tisíc lidí údajně syrský režim zadržuje a jejich osud není znám, kolem 7 000 vojáků zase vězní povstalci.

Syrská krize začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Asada. Násilné potlačení prvních demonstrací pak vedlo k ozbrojenému boji, který stále trvá. Boje vyhnaly z domovů více než tři miliony lidí. Většina z nich žije v uprchlických táborech v sousedních zemích, tedy v Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku.