Rovníková Guinea vydala zatykač na syna Margaret Thatcherové

Malabo/Londýn - V Rovníkové Guineji vydali zatykač na Marka Tatchera. Syn bývalé britské premiérky se v zemi bude zodpovídat z toho, že se údajně podílel na pokusu o státní převrat v roce 2004. S obviněním Tatcher ale nesouhlasí, navíc byl za stejný čin už jednou souzen v Jihoafrické republice.

„Soud v Jihoafrické republice mě obvinil a soudil kvůli týmž přečinům, takže mi není jasné, co víc ještě chtějí dělat,“ řekl Thatcher britskému deníku The Daily Telegraph. Tehdy mu soud vyměřil podmíněný trest a musel zaplatit pokutu.
 
Nová Guinea ale tvrdí, že má proti Tatcherovi nové důkazy. Státní zástupce Jose Olo Obono navíc dodal, že dřívější trest pro syna bývalé premiérky nebyl přiměřený, prý byl soud mírný. „Mark Thatcher poskytl finance pro státní převrat v Rovníkové Guineji a organizoval vše, co se týče dopravy,“ tvrdí Obono. „Nechápeme, jak ho mohla Jihoafrická republika propustit s pouhou pokutou. Takovou záležitost nemůžeme nechat bez povšimnutí,“ dodal.
 
Údajný plán na svržení prezidenta Rovníkové Guineje Teodora Obianga Nguemy byl zmařen v březnu 2004. Sponzoři spiknutí chtěli podle úřadů západoafrické země bohaté na ropu do jejího čela dosadit představitele opozice. Údajný puč jen několik dní před jeho uskutečněním zhatily jihoafrické tajné služby.