Zpravodajka ČT: Dochází k manipulaci s troskami letadla – i neúmyslné

Hrabove (Ukrajina) – Trosky malajsijského dopravního letadla se přemisťují a část jich byla dokonce odvezena neznámo kam. Z vesnice Hrabove na východě Ukrajiny, kam se ve čtvrtek po zásahu raketou letadlo zřítilo, to uvedla zpravodajka ČT Adriana Dergam. Potvrdila tak informace přicházející z Ukrajiny, že se s troskami a oběťmi tragédie na místě manipuluje.

Dergam připomněla, že kontrolu nad územím havárie mají ozbrojenci samozvané Doněcké lidové republiky, kteří si s troskami a přístupem k nim víceméně dělají, co chtějí. Kromě toho dochází i nedobrovolné manipulaci, protože očištění zóny katastrofy se účastní i dobrovolníci – lidé z okolních vesnic a horníci. Separatisté přitom dobrovolníky žádají, aby s úlomky kvůli vyšetřování nehýbali a viditelně je značili.

Všechna těla obětí zatím ještě nejsou odvezena a objevují se spekulace, kam se budou odvážet. Hovoří se v této souvislosti o Rusku, Charkovu či Mariupoli, uvedla Dergam. Připomněla, že vůdce separatistů Alexandr Borodaj na tiskové konferenci v Doněcku nabídl odvoz ostatků tomu, kdo se o ně může postarat. Doněcká oblast totiž nemá ani márnice ani schopnost provést analýzy DNA. Ukrajinské úřady podle Borodaje brání mezinárodním expertům v jejich práci a „nechávají mrtvoly hnít“. „Těla nevinných lidí se povalují ve vedru na polích. Bude-li zdržovací taktika pokračovat, vyhrazujeme si právo odnést těla pryč,“ řekl.

Na otázku, proč nenechají představitele OBSE svobodně prozkoumat zónu katastrofy, místní tvrdí, že jim nedůvěřují. „Prohlédnou si to tady, pak něco napíšou – nějakou lež na oklamání lidí. A vy je za to platíte,“ vysvětlil zpravodajce ČT jeden ze separatistů, který si říká Igor. Cesta k místu nehody u vesnice Grabovo přitom byla pro novináře bez problémů. Jakmile ale sjeli z plánované cesty, vrátili je ozbrojenci zase zpátky.

Oběť z malajsijského letadla
Zdroj: ČT24

Na místě nehody se šíří zápach z mrtvých těl

Místo dopadu trosek se nachází uprostřed slunečnicových a pšeničných polí mezi dvěma malými vesnicemi. Trosky jsou roztroušeny na ploše asi 20 čtverečních kilometrů. Na místě tragédie, které už silně zapáchá, stále leží desítky mrtvých těl. Některá záchranáři nechali v plastových pytlích ležet podél silnice. „Vaky jsou otevřené a stav ostatků je opravdu velmi špatný,“ hlásí telefonicky mluvčí mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw. „Je to děsivý pohled.“

Podle ukrajinské vlády separatisté převezli 38 mrtvých těl na doněckou prosekturu. Asistovali jim přitom údajně lidé se silným ruským přízvukem. V prohlášení kyjevské vlády se rovněž uvádí, že nákladní vozy povstalců převezly do Ruska části zničeného letadla. Do pytlů bylo podle Bociurkiwa naloženo asi 80 těl.

Zkázu malajsijského letadla nepřežil ani jeden z 298 cestujících, z nich 192 bylo Nizozemců. Krajní rozhořčení dal najevo nizozemský premiér Mark Rutte. „Byl jsem šokován obrázky, které ukazují děsivě bezohledné chování na tom tragickém místě,“ řekl v Amsterodamu novinářům. „Těla mrtvých tahali po zemi a nechali je shnít,“ dodal.

Reportéři Bildu: Ty děsivé obrázky už z hlavy nevymažeme

Šokující svědectví přinesli i reportéři německého deníku Bild, podle nichž se již 15 kilometrů od místa pádu letadla povalují trosky stroje, části lidských těl, zavazadla, osobní věci pasažérů – a především dětské obrázkové knížky.

Při podobné katastrofě bychom očekávali stovky záchranářů z celého světa, profesionální krizové manažery. Místo toho vidíme něco na způsob místního hasičského sboru, jehož příslušníci vynášejí mrtvoly z polí, konstatují reportéři. Některá těla mrtvých jsou nahá, jiná na sobě mají cáry oblečení – některá dokonce stále sedí připoutaná ve svých sedadlech. „To udělala ukrajinská junta. My jsme to nebyli,“ říká reportérům jeden z proruských ozbrojenců.

Porošenko: Povstalci se dopustili hned dvou teroristických činů

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během telefonátu s polským prezidentem Bronislawem Komorowským prohlásil, že povstalci na východě Ukrajiny se dopustili hned dvou teroristických činů – nejprve sestřelili civilní malajsijské letadlo, a nyní na zemi znesvěcují pozůstatky obětí. Osoby, které jsou odpovědné za spáchání těchto činů, se nemohou podle Porošenka účastnit jednání o mírovém vyřešení konfliktu.

V telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem Porošenko vyzval tuto organizaci, aby bojovníky z takzvaných lidových republik v Doněcké a Luhanské oblasti označila za příslušníky teroristické organizace.