Neválčíme s Palestinci, ale s terorismem, prohlásil nový izraelský prezident

Jeruzalém - Nový izraelský prezident Reuven Rivlin dnes složil slavnostní přísahu, v čele státu střídá Šimona Perese (jeho profil čtěte zde). Během proslovu před izraelskými poslanci řekl, že židovský stát není ve válce s Palestinci, ale bojuje proti terorismu, uvedl list Times of Israel. Na Izrael již více než dva týdny dopadají rakety, izraelská armáda na útoky odpovídá nálety na Pásmo Gazy a zahájila i pozemní operaci.

„Nebojujeme proti palestinskému lidu, nejsme ve válce s islámem. Bojujeme proti terorismu,“ prohlásil Reuven Rivlin, bývalý předseda zákonodárného sboru, který je mezi izraelskými politiky známý jako Rubi.

  • „Sešli jsme se tu dnes, abychom našim nepřátelům vyslali jasný signál: Neporazili jste nás a ani neporazíte…Zatímco my používáme rakety, abychom chránili civilisty, oni používají civilisty, aby chránili rakety. Pouze vymýcení terorismu ukončí zabíjení nevinných lidí na obou stranách,“ dodal nový izraelský prezident.

Poslanci zvolili Rivlina prezidentem 10. června, uspěl ve druhém kole, když dostal víc hlasů než poslanec Meir Šetrit. Rivlinovi je 74 let, profesí je právník, je velkým fotbalovým fanouškem a vegetariánem. Do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 1988. V roce 2001 se stal ministrem ve vládě bývalého premiéra Ariela Šarona a o dva roky později byl zvolen do čela parlamentu. Patřil tehdy k velkým kritikům Šaronova plánu stažení z Pásma Gazy. Rovněž se vždy klonil spíše k variantě vzniku konfederace s Palestinci než k tomu, že by měli samostatný stát. O prezidentskou funkci se ucházel i v roce 2007, postoupil do druhého kola, ale z něj pak ve prospěch Perese odstoupil.