Norsko varuje před islamisty: Cílem můžeme být my

Oslo - Západním zemím hrozí nové útoky islámských fundamentalistů ze Sýrie. Norsko vydalo varování před skupinou, která míří do Evropy a nejspíše právě do této severské země. Norská policie již posílila ozbrojené hlídky na letištích, hraničních přechodech či frekventovaných vlakových nádražích. Podle norské rozvědky v těchto místech hrozí vysoké riziko přepadení.

Kvůli teroristické hrozbě byly uzavřeny také některé památky v metropoli Oslu. Týká se to mimo jiné radnice, královského paláce nebo židovského muzea. „Dostali jsme informace, že skupina bojovníků opustila Sýrii se záměrem provést teroristický útok na Západě, a Norsko bylo konkrétně jmenováno mezi jejich cíli,“ řekl dnes analytik policejní bezpečnostní služby Jon Fitje Hoffmann v rozhovoru v norské televizi TV2. 

Hoffmann neupřesnil, zda zmínění muslimští radikálové jsou nějak konkrétně spojeni s Norskem, či zda patří přímo do islámské komunity této severské země. Norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen vyzval občany, aby byli obezřetní a řídili se pokyny policie. Všechny norské policejní okrsky zvýšily stupeň pohotovosti. „Lidé si nejvíce všimnou zvýšeného stupně pohotovosti v posílené přítomnosti bezpečnostních složek na hranicích a dalších místech. Policisté jsou ozbrojeni,“ prohlásil policejní šéf Vidar Refvik. 

Premiérka Erna Solbergová oznámila, že v souvislosti s hrozbou odložila svou plánovanou letní dovolenou. Podle deníku The Local visí rovněž otazníky nad konáním šachové olympiády v severonorském městě Tromsö, které by se mělo zúčastnit 181 zemí světa. 

V poslední době odjelo bojovat do války v Sýrii až 50 islamistů z Norska. Jde většinou o ozbrojence, kteří už získali zkušenosti v konfliktech ve světě. Norsko považuje tento typ radikálů v současnosti za největší hrozbu, upozorňuje Reuters.