Kiska plní, co slíbil: Svůj plat rozdělil mezi potřebné

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska splnil svůj slib z předvolební kampaně a věnoval svůj plat lidem v nouzi. Oznámil to na svých webových stránkách. Svou červnovou čistou mzdu ve výši 5 376,30 eura (asi 147 700 Kč) rozdělil mezi deset rodin. Každá získala 537,63 eura (14 770 Kč).

Příjemce pomoci prezident vybral na základě návrhů neziskových organizací, které se dlouhodobě věnují lidem v nouzi - Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine a Dobrý anjel. Stejný postup má Kiska v plánu uplatňovat každý měsíc a peníze od něj rodiny dostanou přímo.

Finanční výpomoc nyní získala například rodina z Prešovského kraje, kde 32leté matce čtyř dětí lékaři zjistili nádor žaludku. Její manžel přitom nepracuje, protože se stará o domácnost a o děti. Další obdarovanou je matka se čtyřmi dětmi z Trenčínského kraje, jejíž jedno z dětí bojuje s onkologickým onemocněním. Pomoc od prezidenta pak putovala i k ženě z Bratislavského kraje, která vyrůstala v dětském domově, v současnosti žije v krizovém centru a vychovává dvě malé děti. Otec dětí jí přitom finančně nepomáhá.