Nové třídenní příměří v Gaze? S egyptským návrhem souhlasí obě strany

Jeruzalém – Egypt vyzval Izrael a Hamas, aby přistoupily k humanitárnímu třídennímu příměří - to by mělo začít v sedm hodin středoevropského času. Dnešní příměří, které vyhlásil Izrael, definitivně skončilo. Hamas se jím neřídil a na Izrael v průbehu dne vypálil nejméně 31 raket, uvedla izraelská média. Izraelci zase po zahájení příměří podle palestinské agentury Maan při náletu na předměstí Gazy zabili dítě a zranili 30 lidí. V Jeruzalémě policista po poledni zmařil údajný teroristický útok, který chtěl spáchat řidič stavebního stroje. Podle policie řidič nakladače najel do autobusu, který se převrhl. Předtím stroj přejel chodce. Izraelský premiér uvedl, že operace v Gaze bude pokračovat, dokud v Izraeli opět nezavládne klid a bezpečí.

Jeruzalém: Údajný teroristický útok, který chtěl spáchat řidič stavebního stroje (zdroj: ČT24)

Palestinská delegace je přítomna přímo při vyjednáváních v Káhiře, Izraelci tam své zástupce neposlali. Údajně ale byli s Egypťany v neustálém kontaktu. Nyní nicméně izraelská delegace do Egypta zamířila, aby dohodu dovršila, informovala televizní stanice Channel 10. I přes oznámený pokrok se izraelští armádní představitelé nechali slyšet, že na jakékoli porušení příměří zareagují protiútokem, stejně jako tomu bylo již několikrát v minulosti.

Tunely zničeny, hlásí Izrael

Část akce, jež se týká ničení tunelů vedoucích na území židovského státu, je podle izraelského premiéra prakticky u konce. Armáda ale bude ve své činnosti i nadále pokračovat, dokud nebude opět v Izraeli nastolen klid a bezpečí, konstatoval Benjamin Netanjahu. „Udeřili jsme na Hamas a další teroristické organizace velmi tvrdě. Naším úmyslem není ubližovat obyvatelům Gazy. To Hamas jim ubližuje a také se jim snaží zabránit v tom, aby získávali humanitární pomoc,“ dodal.

Izrael chtěl dnešním příměřím usnadnit šíření humanitární pomoci a umožnit uprchlým Palestincům návrat domů. „Základní služby, jako je pitná voda nebo elektřina, v oblasti téměř nefungují. Schyluje se ke katastrofě a mezi odborníky se začíná mluvit o nemocech, které se v pásmu Gazy neobjevily po celá desetiletí – jako je tyfus nebo cholera,“ uvedl pracovník OSN v Gaze James Rawley.

Izrael o víkendu stáhl z Pásma Gazy většinu svých pozemních jednotek. Za čtyři týdny bojů mezi palestinským radikálním hnutím Hamas a Izraelem zahynulo na palestinské straně údajně 1 800 lidí. Izrael hlásí 67 mrtvých, z nichž tři jsou civilisté a zbytek izraelští vojáci.

Izrael podnikl podle palestinských zdrojů krátce po 9:00 nálet na Šatí u Gazy. Přišla při něm o život osmiletá dívka a 30 lidí bylo zraněno. Mluvčí izraelské armády sdělila, že incident se vyšetřuje, Hamas okamžitě Izrael obvinil z porušení vlastního příměří. 

Radikální hnutí Hamas, které Pásmu Gazy vládne, se k příměří nezavázalo vůbec a jeho spojenec Islámský džihád v boji pokračuje. Ještě předtím, než mělo vstoupit v platnost příměří, Palestinci na Izrael vypálili sedm minometných granátů a Izraelci při náletu podle médií zabili jednoho z velitelů džihádu. Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí řekl, že jednostranně vyhlašovaná izraelská příměří jsou určena jedině k odvrácení pozornosti od masakrů páchaných Izraelem. „Hamas těmto příměřím nedůvěřuje,“ dodal abú Zuhrí.

Vládní izraelské mluvčí: Civilisté umírají pod vlivem strategie Hamasu

Hamas požaduje dlouhodobě, že před ukončením bojů musí Izrael z Pásma Gazy stáhnout své vojáky a ukončit blokádu tohoto území. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyzval světové společenství, aby našlo pro konflikt řešení. Podle Fabiuse zúčastněné strany spolu nejsou schopny vyjednávat. Fabius rezolutně prohlásil, že byť má Izrael právo na sebeobranu, neospravedlňuje to zabíjení dětí a masakrování civilistů".

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev v televizi CNN řekl, že Izraelci na civilisty neútočí a že pokud civilisté umírají, je to vlivem strategie Hamasu. Sdělil také, že Izraelci opravují vodovodní řád i elektrické vedení, aby v Pásmu bylo možné obnovit dodávky elektřiny a vody. 

Kvůli tunelům uvažuje Izrael o podzemní bariéře na hranicích s Gazou

Izraelci se snaží zlikvidovat rakety Hamasu a také zničit tunely, jež tato radikální palestinská organizace vybudovala pod hranicí s cílem použít je při útocích na Izraelce. Vojsko zatím našlo asi 40 těchto chodeb. „Oddělit Gazu od Izraele je možné. Ta bariéra nemusí být viditelná na povrchu. Existuje technologie, která se prověřuje a která by mohla být účinná,“ sdělila ministryně spravedlnosti Cipi Livniová. 

Tunel vedoucí z Gazy do Izraele
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ministryně sice vedla izraelskou delegaci v posledním kole mírových rozhovorů s Palestinci, ale nyní patří k zastánkyním operace v Pásmu Gazy. Řekla, že je třeba občanům Izraele nejen podávat informaci o zničených tunelech, ale také o tom, jaká opatření je mohou v budoucnu hrozby zbavit. „Bude nutné do toho hodně investovat, ale vyplatí se to,“ řekla. 

Izrael sdílí s Pásmem Gazy hranici dlouhou kolem 60 kilometrů a v 90. letech na ní postavil podle předchozí dohody plot. Bezpečnostní betonovou bariéru staví také kolem dalšího palestinského území, Západního břehu Jordánu. Pod zemí ale hranice nijak chráněné nejsou. K situaci v Gaze Livniová sdělila, že Hamas se nesnaží zlepšit životní podmínky občanů tohoto území. „Nic pro své lidi neudělal, občas se některý z členů Hamasu vynoří z bunkru a ohlásí vítězství,“ prohlásila.

Na pomoc Pásmu Gazy uvolnila Charita Česká republika ze svého krizového humanitárního fondu 100 tisíc korun, které zašle partnerské Charitě Jeruzalém. Peníze mají do konce roku pomoci obstarat léky a lékařské vybavení.