Velká válka: Zemřeli, aby nám dali svobodu, zaznělo od prince Williama

Lutych/Glasgow - Evropští státníci si připomínají 100 let od chvíle, kdy Británie vstoupila do první světové války. Princ z Walesu a premiér David Cameron dorazili do Glasgow, princ William s Kate jsou zase spolu s německým a francouzským prezidentem na vzpomínkové akci v belgickém Lutychu. Princ William při této příležitosti vzdal hold vojákům, kteří „zemřeli, aby nám dali svobodu“. Do vzpomínkových akcí se může zapojit i veřejnost. Hollande ji vyzval, aby nikdy nebrala mír jako samozřejmost.

Německý vpád do Belgie byl jednou z klíčových událostí, které z války učinilo nejprve celoevropský a později celosvětový konflikt obrovských rozměrů. Německá vojska 4. srpna 1914 neutrální Belgii obsadila. Po boku Francie a Ruska se pak do války zapojila nejen Belgie, ale také Velká Británie.  

Na akci v areálu válečného památníku v Lutychu si invazi připomněli zejména nynější představitelé zemí, které byly tehdy hlavními aktéry dění. Belgický král Philippe a jeho manželka Mathilde hostí německého a francouzského prezidenta, ale také prince Williama nebo španělského krále Felipeho.  

BEZ KOMENTÁŘE: Státníci se připomněli vstup Británie do války (zdroj: ČT24)

Poučení musí být znát z našich činů, uvedl Gauck

Všichni řečníci vzdali hold obětem války a někteří apelovali na to, aby politici na sto let staré události ani dnes nezapomínali. „Neměli bychom památku uctívat jen slovy, nýbrž dát také našimi současnými a budoucími činy najevo, že jsme se z minulosti poučili,“ řekl německý prezident Joachim Gauck, který zároveň označil německou invazi za neomluvitelnou. „Stále ještě se politické, národní nebo náboženské přesvědčení využívá k tomu, aby se ospravedlnilo násilí a vraždění,“ varoval.

„Mírová Evropa, sjednocená Evropa, demokratická Evropa - o tom naši prarodiče snili. My to dnes máme,“ řekl belgický král Philippe a vyzval, abychom to „v úctě uchovávali a zdokonalovali“. „V posledním století jsme byli víc než jednou nepřáteli a nyní jsme spojenci,“ zdůraznil princ William před evropskými státníky.

Britský premiér David Cameron, následník trůnu princ Charles a další vrcholní politici si britský vstup do války připomněli v glasgowské katedrále. Princ Harry položil věnec u nového válečného památníku v přístavu Folkestone, odkud odjížděly miliony britských vojáků do války na kontinentu.

Později se připojil ke svému bratrovi v belgickém Monsu, v jehož blízkosti se nachází vojenský hřbitov St. Symphorien, který princové navštívili. Hřbitov je podle BBC významný tím, že je na něm pohřben stejný počet britských i německých vojáků.

Británie se na počest padlých ocitne potmě

Do vzpomínkových akcí se může zapojit i veřejnost. Například v Británii je na dnešní večer naplánována „černá hodinka“. Na počest milionů padlých zhasnou na hodinu světla ve všech veřejných budovách a památkách, a to přesně v čas, kdy před sto lety Británie vyhlásila válku Německu, tedy ve 23:00 SELČ.

U londýnského Toweru zase v rámci umělecké instalace přibývají keramické vlčí máky - nakonec jich má být u středověké pevnosti přesně tolik, kolik bylo britských válečných obětí, tedy 888 246.