Obama se v OSN pustil do Íránu, vrátí mu to Ahmadínežád?

New York – Americký prezident Barack Obama dnes vystoupil před Valným shromážděním OSN v New Yorku. V projevu vyzval Írán, aby svět ujistil, že je jeho jaderný program mírový. Obama se také vyjádřil pro vytvoření samostatného palestinského státu a vyzval ke společnému boji proti teroristům.

Obamovi leží íránský jaderný program v žaludku. Dnes na valném shromáždění v New Yorku vyzval Írán, aby se jasně a věrohodně zavázal k mírovému jadernému programu. Dodal, že pokud Írán bude chtít se Spojenými státy jednat na diplomatické úrovni, dveře k tomu budou prý otevřené. Dnes má v New Yorku vystoupit s projevem i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, dá se očekávat, že se k otázce jaderného programu vyjádří.

Rada bezpečnosti se shodla před časem na přísnějších sankcích proti Íránu, jejich dopady podle USA začaly tlačit Teherán, aby o jaderném programu jednal se západními mocnostmi.

Mír na Blízkém východě přinese samostatná Palestina

Obama se v projevu věnoval i mírovému procesu na Blízkém východě. Trvá na pokračování mírových rozhovorů, které na začátku září začaly ve Washingtonu. Americký prezident také doporučil Izraeli, aby prodloužil moratorium na výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu, podpořil také myšlenku vzniku samostatného palestinského státu. „Ti z nás, kdo jsou přátelé Izraele, musí vědět, že skutečná bezpečnost židovského státu vyžaduje nezávislou Palestinu. A ti z nás, kdo jsou přátelé Palestinců, musí vědět, že palestinský lid získá svá práva jen mírovou cestou, včetně skutečného usmíření s bezpečným Izraelem,“ řekl Obama.

Barack Obama:

„Izraelský zákaz výstavby židovských osad na západním břehu Jordánu přinesl opravdovou změnu a zlepšil atmosféru pro mírová jednání. Náš postoj v této záležitosti je dobře znám. Myslíme si, že by moratorium mělo být prodlouženo.“

Americký prezident zároveň vyzval ostatní členské země OSN, aby Blízkému východu s novým odhodláním pomohly najít cestu k míru. Obama vyjádřil naději, že taková pomoc by mohla vést k uzavření dohody do roka.

Barack Obama pohovořil také o americké strategii v Afghánistánu. Prezident poslal do země navíc dalších 30 tisíc jednotek a za rok chce začít s jejich postupným stahováním tak, aby afghánská vláda mohla plně převzít zodpovědnost za bezpečnost v zemi. V projevu vzpomněl i teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001 a prohlásil, že Spojené státy jsou v boji proti al-Káidě efektivnější.

Prezident Spojených států se nevyhnul ani otázce finanční a ekonomické krize. „Naše snahy přinesly mnoho. Nemůžeme polevit a nepolevíme, dokud ze semínek rozvoje nevyroste větší prosperita pro všechny Američany a pro lidi na celém světě,“ upozornil.

Barack Obama
Zdroj: ČT24/AP Photo