Muž v afghánské uniformě zabil generála a postřelil vojáky NATO

Kábul – Při útoku na výcvikovou akademii u Kábulu byl zabit americký generál. Čtrnáct dalších vojáků NATO, včetně německého brigádního generála, utrpělo zranění. Informoval o tom německý server Spiegel Online. Generálovo úmrtí vzápětí potvrdil Pentagon. V západoafghánské provincii Herát údajně zahynuli čtyři civilisté při leteckém útoku Severoatlantické aliance (NATO) zaměřeném proti bojovníkům islamistického hnutí Taliban, uvedly afghánské úřady. Aliance případy vyšetřuje.

Střelec zabil v Afghánistánu amerického generála (zdroj: ČT24)

Muž v afghánské armádní uniformě začal střílet v zařízení Camp Qargha západně od afghánské metropole. Mluvčí německé armády potvrdil, že při útoku na britské zařízení byl zabit jeden člověk a dalších 14 bylo zraněno, včetně německého generála. 

Podle serveru Spiegel Online je Němec mimo nebezpečí života a byl transportován vrtulníkem na americkou základnu Bagrám, kde mu byla poskytnuta lékařská pomoc. Podle informací německého serveru je zraněným generálem Michael Bartscher, který už několik měsíců působí jako poradce pro mezinárodní misi ISAF při afghánském ministerstvu obrany.  

Americký generál svým zraněním podlehl. Jde vůbec o nejvýše postaveného Američana, který v zemi padl od svržení režimu hnutí Taliban západními spojenci před třinácti lety.   

Za útokem může stát afghánský policista

Afghánská armáda nevyloučila, že útočil přímo jeden z jejích členů. „Vypadá to, že jeden z příslušníků afghánské armády zahájil palbu. Tři naši vojáci byli zraněni a mrtví či zranění jsou rovněž na straně NATO,“ oznámila afghánská armáda. Podle agentury AFP spadá akademie pod velení afghánských sil. Zpravodajský server BBC News nicméně píše, že ji řídí britská armáda. 

Afghánistán již v minulých letech zažil několik podobných smrtících útoků afghánských policistů či vojáků proti členům NATO, kteří je cvičí. Tyto incidenty, které jsou ale v posledních měsících poměrně vzácné, podrývají důvěru mezi afghánskými bezpečnostními silami a NATO. 

Při náletu NATO dnes umírali civilisté

Stejně tak spolupráci Kábulu se Západem maří útoky Severoatlantické aliance, při nichž nešťastnou náhodou umírají afghánští civilisté. Jeden z takových útoků se podle afghánských úřadů stal dnes v provincii Herát. Podle mluvčího šéfa provinční policie Raúfa Ahmadího ozbrojenci Talibanu vypálili střelu na místní letiště a aliance reagovala náletem na jejich pozice. Ahmadí sdělil, že při náletu přišli o život dva muži, jedna žena a dítě. Následně v provinční metropoli demonstrovalo proti NATO na 200 lidí, kteří nesli těla zabitých civilistů ulicemi. Aliance v prohlášení oznámila, že o útoku ví a že případ je předmětem vyšetřování. „NATO bere všechna obvinění ze zabití civilistů vážně a posuzuje okolnosti incidentu,“ konstatuje se v komuniké. 

Počet civilních obětí v Afghánistánu vzrostl podle bilance OSN v první polovině letošního roku o 17 procent. Letos od ledna do června zahynulo na afghánském území 1 564 civilistů, zatímco loni ve stejném období 1 342. OSN uvedla, že 74 procent těchto úmrtí mají na svědomí povstalci, 17 procent vládní a provládní síly a pouze jedno procento zahraniční oddíly. Taliban stupňuje své násilnosti v době, kdy se mezinárodní jednotky připravují na ukončení své bojové mise v zemi ke konci tohoto roku.