Snowdenův ruský úkryt potrvá další tři roky

Moskva – Bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden zůstane v Rusku i nadále skrytý před úřady USA. Od začátku srpna mu Moskva dala povolení k pobytu na další tři roky. Při vydání či návratu do rodné země by mu hrozil přísný trest za vyzrazení informací o tajném monitorovacím systému PRISM. Americká Národní agentura pro bepečnost (NSA) pomocí něj kontrolovala komunikaci osob a státníků po celém světě.

Američan se podle svého advokáta Anatolije Kučereny může v budoucnu ucházet i o ruské občanství. Může se v Rusku volně pohybovat i cestovat za hranice. Jeho případné výjezdy do ciziny nesmějí podle ruských zákonů trvat déle než tři měsíce. Pokud tříměsíční dobu překročí, mohou mu ruské úřady povolení k pobytu odebrat, řekl právník.

Snowden podle Kučereny piluje ruštinu a vede v Rusku „život skromného člověka“. Místo svého pobytu, které zůstává v utajení, si vybírá sám. „Navštěvuje muzea, obchody, divadla. Není to žádné tajemství,“ prohlásil Kučerena. Na každém kroku ale prý Snowden musí dbát o svou bezpečnost.

Jako počítačový expert se podle advokáta Snowden v Rusku věnuje své profesi, jeho plat je prý „odpovídající“. Zájem americký exulant projevil i o působení v oblasti ochrany lidských práv. Stýská se mu po vlasti, stesk po domově byl podle Kučereny intenzivní zejména v počátcích Snowdenova ruského exilu.

Snowden před rokem uprchl z USA přes Hongkong do Moskvy, kde na několik týdnů uvízl v tranzitním prostoru na letišti, jelikož neměl platné doklady. Nakonec požádal o dočasný azyl v Rusku, který mu vypršel koncem července.

Snowden opakovaně prohlašoval, že se nechce stát obětním beránkem americké justice a být exemplárně potrestán s tím, že se nic nezmění. Je ochoten se vrátit do Spojených států jen za situace, kdy to povede k určitým změnám. „Ústava Spojených států byla porušena ve velkém měřítku,“ sdělil v květnu redaktorovi stanice NBC News.