Bradyho smrt jako zabití kulkou vystřelenou před desetiletími?

Washington – Americká policie vyšetřuje úmrtí bývalého mluvčího Bílého domu Jamese Bradyho jako případ zabití. Policie tak reagovala na vyjádření soudního lékaře, podle nějž Brady podlehl následkům těžkého zranění, které utrpěl při pokusu o atentát na prezidenta Ronalda Reagana v roce 1981. Někdejší Reaganův mluvčí zemřel v pondělí ve věku 73 let. „Pitva odhalila, že příčinou smrti bylo zranění kulkou. V důsledku toho je úmrtí vyšetřováno jako zabití,“ prohlásil policejní mluvčí Hugh Carew.

Střelec John Hinckley stanul po atentátu před soudem, ale kvůli duševní chorobě byl v roce 1982 obvinění z pokusu o vraždu zproštěn a byl umístěn do psychiatrické léčebny. Nyní 59letý útočník by teď teoreticky mohl být obviněn ze zabití Bradyho. Podle Hinckleyho právníka k tomu ale s největší pravděpodobností nedojde. „Myšlenka, že by Hinckley mohl být stíhán, je vysoce nepravděpodobná,“ řekl Barry Levine s poukazem na zproštění obvinění z minulosti a desetiletí, která uplynula mezi střelbou a Bradyho smrtí.

Brady byl těžce raněn kulkou určenou jeho nadřízenému během neúspěšného atentátu před washingtonským hotelem Hilton v březnu 1981. Střelec mu způsobil zranění hlavy, jehož následkem Reaganův asistent a mluvčí trvale ochrnul na dolní polovinu těla.

Při střelbě byl raněn i prezident, policista a agent tajné služby, Bradyho zranění však bylo nejvážnější. Někdejší mluvčí Bílého domu strávil přes tři desetiletí života na invalidním vozíku. Jeho smrti předcházela série zdravotních problémů.

James Brady - atentát na Reagana
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Michael A. W. Evans

Brady se po atentátu stal bojovníkem za přísnější pravidla prodeje střelných zbraní. Prostřednictvím své společnosti Handgun Control lobboval za novou normu regulující prodej zbraní. Zákon, který zavedl federální prověrky dokumentace lidí kupujících střelné zbraně, přijal Kongres v roce 1993 a nese Bradyho jméno. „Vím, že bych tady neseděl v tomto proklatém křesle, kdybychom měli rozumné zákony,“ pronesl Brady.

Do Bílého domu se Brady po svém zranění vrátil pouze na krátkou dobu, avšak dalších více než sedm let až do Reaganova odchodu na počátku roku 1989 mu náležel plat a titul mluvčího. „Byl člověkem, který podle mě způsobil v téhle profesi převrat,“ uvedl mluvčí nynějšího prezidenta Baracka Obamy Josh Earnest. Brady se stal legendou tiskových mluvčích, dokonce natolik, že jeho jméno nese v Bílém domě hala pro setkání s novináři.

James Brady s americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Gene Forte