Dramatická záchrana jezídů: Vyložit zásoby a nabrat pár šťastlivců

Bagdád - Helikoptéry s kurdskými vojáky podnikají v Iráku dramatické cesty za záchranou uprchlíků. Podle OSN zůstávají v obklíčení radikálních bojovníků z Islámského státu tisíce lidí ze sekty jezídů. Leteckou pomoc jim posílají taky Francouzi, Britové a Američané. Silné emoce při jedné z výprav irácké armády zachytil štáb CNN.

Drama při záchraně jezídů (zdroj: ČT24)

Záchrana života jezídů začíná obranou vlastního života záchranářů: Kurdská posádka vrtulníku irácké armády odpovídá na palbu radikálů.

Na svazích hory Sindžár už čekají na zásoby netrpělivě tisíce vyhladovělých a žíznivých uprchlíků. Ze všeho nejvíc ale chtějí odsud pryč. Celá akce trvá jen několik minut – vyložit náklad a dostat do vrtulníku pár šťastlivců – starců, žen a dětí.

„Je to šok a chaos. Je tady i malá Azíza, která není vůbec šťastná. Říká, že její otec tam zůstal,“ komentuje situaci reportér CNN Ivan Watson. Zachránění jsou vyděšení a vyčerpaní. Postupně ale zoufalý pláč střídají slzy štěstí a úleva.

Jeden z vrtulníků s pomocí se dnes v oblasti Sindžáru podle irácké televize zřítil. Pilot přišel o život a zranění utrpěla novinářka listu The New York Times, která byla na palubě. Podle prvních informací mohla za pád stroje technická závada.

Ohrožujete islám, obořil se na IS kvůli jezídům egyptský velký muftí

Sunnitskou skupinu Islámský stát dnes za chování vůči jezídům ostře kritizoval egyptský velký muftí, považovaný za autoritu sunnitského islámu. „Takové extremistické a krvelačné skupiny ohrožují islám a muslimy, poškozují jejich pověst, prolévají krev a šíří nezákonnost,“ řekl velký muftí šaukí Allám. Vyjádřil se krátce poté, co Vatikán vyzval muslimské náboženské vůdce, aby „zaujali jasné a odvážné stanovisko a odsoudili nepopsatelné zločiny“, jichž se Islámský stát dopouští.