Rusko zavádí sankce proti Íránu, velmoci vyzvaly Teherán k jednání

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes prezidentským výnosem nařídil realizovat sankce proti Íránu za jeho neprůhledný jaderný program. Jejich součástí je především zákaz již dojednané dodávky protiraketového systému S-300, ale i pokyn zamezující poskytování finančních služeb Íráncům spojeným s jadernou technologií a zákaz vstupu takových osob na ruské území. Jejich seznam je ve výnosu výslovně uveden. Podle Kremlu jsou sankce odvozeny od znění rezoluce Rady bezpečnosti OSN ze začátku letošního června.

V seznamu osob, jejichž vjezd do Ruska je napříště nežádoucí, je například Abbás Rezá Aštíaní, který řídí íránský geologický průzkum, Muhammad Islámí, který stojí v čele vědeckého týmu ministerstva obrany, nebo zástupce náčelníka íránského generálního štábu Muhammad Rezá Nagdí. Pokud mají v Rusku nějaké finanční účty, budou zablokovány.

Nejtvrdší ranou je pro Írán krach dodávky raketového systému S-300, i když Moskva už dřív vydávala jasné signály, že s realizací kontraktu nepočítá. Náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov dnes ale jednoznačně nepotvrdil, zda bude příslušný kontrakt zrušen. Řekl jen, že to bude záviset na chování Íránu. Hodnota dojednaného kontraktu je 800 milionů dolarů (15 miliard korun).

Rusko smlouvu na S-300 podepsalo s Íránem v roce 2007. Letos v červnu ale prohlásilo, že s ohledem na nové sankce Rady bezpečnosti OSN proti Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu rakety nedodá. Teherán vyzval Moskvu, aby smlouvu dodržela, a zdůraznil, že jeho jaderný program má výlučně civilní mírové cíle.

Šest velmocí vyzvalo Írán k obnově jednání o jaderném programu

Ministři zahraničí šesti velmocí, které už dříve vedly rozhovory s Íránem, dnes vyzvaly Teherán, aby rychle obnovil jednání o svém kontroverzním jaderném programu, a umožnil tak definitivně vyřešit tento vleklý spor. Rozhovory by se měly týkat i plánu na dodávky jaderného paliva do Íránu.

USA, Rusko, Čína, Británie a Francie (pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN) a Německo se na obsahu prohlášení shodly na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Jeho všeobecná rozprava bude zahájena ve čtvrtek a s napětím se očekává mimo jiné projev íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který v minulosti opakovaně využil podobných příležitostí k ostrým urážlivým výpadům proti Západu a Izraeli.

Rada bezpečnosti OSN
Zdroj: ČT24