Amerického novináře možná zavraždil islamista z Británie, svět je v šoku

Washington - Spojené státy, Británii a Francii šokovalo video s vraždou amerického novináře Jamese Foleyho. Paříž to označila za akt barbarství, Londýn za zvrácený čin. Zděšení vyjádřila i organizace Reportéři bez hranic. FBI míní, že video je autentické. Britský ministr zahraničí Philip Hammond navíc upozornil ještě na jednu znepokojivou možnost – Foleyho vrah totiž mluví velice dobře anglicky. Podle ministra může být Brit, incident proto začal vyšetřovat i protiteroristický útvar britské policie. Po zveřejnění videa podniklo americké letectvo desítku dalších úderů na cíle v oblasti přehrady u severoiráckého Mosulu.

Novinář Foley pracoval pro US GlobalPost nebo agenturu AFP. Unesli ho v Sýrii v roce 2012. Nyní radikálové z Islámského státu (IS) zveřejnili děsivé video mužovy vraždy. Vedle Foleyho stojí ozbrojený muž v černém, který vysvětluje, že novinář musí zemřít kvůli americkým náletům v Iráku. „Jsme islámská armáda a stát, který přijalo hodně muslimů. Jakýkoli pokus o znemožnění muslimům žít v bezpečí a podle pravidel islámského chalífátu skončí krveprolitím,“ říká muž angličtinou s výrazným britským přízvukem. Bojovník pak dotyčného popraví a pohrozí, že dalším na řadě je jiný unesený americký novinář Steven Sotloff.

„Zapojení velkého počtu britských státních příslušníků v Sýrii a Iráku je jedním z důvodů, proč tato organizace představuje takovou přímou hrozbu pro národní bezpečnost ve Velké Británii,“ řekl Hammond BBC. Britský premiér kvůli incidentu předčasně ukončil dovolenou a vrací se do Londýna. „Pokud je to pravda, vražda Jamese Foleyho je šokující a zvrácená,“ konstatoval David Cameron.

James Foley zhruba čtvrt roku před svým zmizením
Zdroj: Facebook/Nicole Tung

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius prohlásil, že pokud se potvrdí pravost záběrů, tento „zbabělý atentát ukáže pravou tvář barbarského chalífátu“. Prezident Francois Hollande pak listu Le Monde sdělil, že by měla být svolána mezinárodní konference týkající se krize kolem postupujících džihádistů. Fabius vyzval stálé členy Rady bezpečnosti OSN a země blízkovýchodního regionu, aby zkoordinovali společnou akci proti IS. 

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil vraždu za odporný zločin, který potvrzuje, že IS vede proti lidem v Iráku a v Sýrii „kampaň teroru“.

Obama: Svět je zděšen brutální vraždou, USA nepoleví v útocích proti Islámskému státu

Američtí představitelé, kteří video viděli, konstatovali, že se zdá být autentické. Někteří potvrdili, že opravdu jde o Foleyho, jistá si je i novinářova rodina. Pravost potvrdila i FBI, bude ale nahrávku dále zkoumat. Americký prezident Barack Obama hovořil s pozůstalými a prohlásil, že svět je zděšen brutální vraždou nevinného amerického novináře. To předtím uvedla i šéfka Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová.

Spojené státy budou pokračovat v útocích proti organizaci Islámský stát (IS) navzdory hrozbám, které extremisté adresují Američanům, zdůraznil americký prezident. Řekl dále, že všichni Američané drží smutek s rodinou oběti a modlí se za ostatní Američany, kteří jsou odloučeni od svých rodin.

Barack Obama:

„Mohou sobecky tvrdit, že vedou válku se Spojenými státy a Západem. Faktem ale je, že terorizují svoje sousedy a nenabízejí jim nic víc než nekončící otroctví a prázdné ideje. Spojené státy proto nepoleví v dalších útocích a podpoře těch, kteří bojují proti islamistům. (…) Spojené státy americké budou pokračovat v tom, co musí udělat, aby ochránili své lidi. Budeme ostražití a neústupní.“

„Foleyovi kamarádi a známí o něm mluví jako o profesionálovi, který za sebou sice neměl dlouhou novinářskou kariéru, ale prý šlo o přátelského a vstřícného člověka, který neváhal pomoci ostatním, když potřebovali. Irák se nyní vrací do veřejných debat – do jaké míry k situaci v Iráku přispěla americká angažovanost, do jaké míry mají Američané podíl na vyhrocení tím, jak se k Iráku chovali po odchodu vojsk. Postoj Američanů k válkám v zahraničí se ale nijak moc nemění. Mají těchto válek dost a nepřejí si další angažmá USA v zahraničí,“ konstatoval Martin Řezníček, zpravodaj ČT.

Vyjádření Foleyho matky Diane na Facebooku

„Na našeho syna jsme nikdy nebyli pyšnější. Obětoval život za to, aby světu ukázal utrpení syrského lidu. Prosíme únosce, aby ušetřili život dalších rukojmích. Jsou nevinní stejně jako Jim a nemají žádný vliv na politiku americké vlády v Iráku, Sýrii či kdekoli jinde na světě. Děkujeme Jimovi za radost, kterou nám dal. Byl výjimečný syn, bratr, novináři i člověk.“

IS je obviňován z toho, že zavraždil na dobytém území v Iráku a Sýrii stovky lidí. Obama už dříve označil ozbrojence z IS za „hrozbu pro všechny Iráčany a pro celý region“. Američané zahájili letecké údery na pozice radikálů v Iráku před víc než týdnem ve snaze pomoci kurdským ozbrojencům v boji o klíčovou iráckou přehradu u Mosulu. Americké stíhačky a bezpilotní stroje již několik hodin po zveřejnění záznamu opět bombardovaly vybrané cíle. Americké ministerstvo zahraničí chce, aby na severu Iráku pomohlo dalších tři sta vojáků.

Západní svět i teď po vraždě Foleyho řeší, jak radikálům zabránit v dalším postupu. „Uvažujeme o tom, že bychom kurdským silám dodávali další vybavení, včetně zbraní. Velká Británie, Itálie a Francie už se na dodávkách dohodly, my jsme připraveni je následovat,“ oznámil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Podezření, že vraždu spáchal britský občan, vyvolává podle odborníků obavy, že v IS působí dost lidí disponující pasy západních zemí, kteří by mohli být využiti k útokům extremistů přímo v daných státech.

IS zveřejnil video se zavražděním novináře Foleyho
Zdroj: ČT24/YouTube

Reportéři bez hranic: V Sýrii letos zahynulo už 10 novinářů

Na Foleyho smrt reagovali se zděšením i Reportéři bez hranic. „Jsme šokováni brutálním násilím spáchaným na Jamesi Foleym,“ prohlásila mluvčí organizace. „Je strašné, že milice Islámského státu učinily tak strašlivým způsobem z nezávislého žurnalisty oběť mezinárodní politiky.“

Reportéři bez hranic už loni ve své zprávě o práci novinářů v Sýrii varovali před hrozbou teroru ze strany ozbrojenců z Islámského státu. Právě Sýrie je považována za nejnebezpečnější zemi pro novináře - letos jich tu zabili už 10, od začátku protestů proti režimu Bašára Asada v březnu 2011 zde zahynulo 39 novinářů a více než stovka mediálních pracovníků.

Podle statistik Reportérů bez hranic, kteří obhajují svobodu tisku a médií, bylo letos na světě zabito 44 novinářů (z toho nejvíce právě v Sýrii), osm mediálních pracovníků a 12 občanských žurnalistů. Ve vězení je 178 novinářů, 11 mediálních pracovníků a 190 občanských žurnalistů.