Další Američan v řadách Islámského státu možná přišel o život

Bagdád/Damašek/Washington – Americká Národní bezpečnostní rada prověřuje zprávy o úmrtí dalšího Američana, který bojoval na Blízkém východě v řadách radikální organizace Islámský stát (IS). Prvním mrtvým je Douglas McAuthur McCain, o jehož smrti americké úřady informovaly ve středu. Podle syrské exilové opozice zabilo syrské letectvo několik velitelů islamistů. Šlo prý o Syřany, další Araby i cizince. Bojuje se také u syrské hranice s Izraelem. Americký prezident Barack Obama chce do konce týdne rozhodnout, zda se vojenské akce USA proti IS rozšíří z Iráku i na východ Sýrie.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová oznámila, že její úřad prověřuje zprávy o úmrtí dalšího občana USA. Případem, o němž se první informace objevila na Twitteru, se zabývá také ministerstvo zahraničí.

Ministr spravedlnosti Eric Holder v červenci řekl, že mezi asi 7 000 cizinci bojujícími v řadách IS je několik desítek Američanů. V květnu spáchal sebevražedný atentát v syrské provincii Idlib dvaadvacetiletý Američan z Floridy.

Americký prezident Barack Obama dal po zveřejnění videa zachycujícího vraždu amerického novináře Jamese Foleyho svolení k hlídkovacím přeletům nad severní Sýrií a zvažuje možnost leteckých útoků na pozice IS, jak to USA už provádějí v severním Iráku. O rozšíření operací na východ Sýrie chce rozhodnout do konce týdne.

Proti islamistům z hnutí Islámský stát bojují iráčtí Kurdové. Kurdským silám se rozhodlo pomoci už devět zemí včetně Česka - USA, Kanada, Chorvatsko, Dánsko, Itálie, Francie a Británie. Albánie už začala posílat zbraně - na sever Iráku má odrazit 22 milionů nábojů do útečných pušek AK-47, 15 tisíc ručních granátů a 32 tisíc dělostřeleckých granátů. Česká vláda včera přislíbila poslat náboje do kalašnikovů, kulometů, pancéřovek a ruční granáty. 

Analytici se ale shodují, že v Sýrii je to těžší. V Iráku mají USA svolení Bagdádu a pozice IS jsou tam zřetelnější. V Sýrii působí IS v blízkosti jiných opozičních skupin a také syrské armády. USA se také nechtějí stát spojencem Damašku v boji proti těm, které syrská vláda označuje za teroristy a řadí k nim také opozici, již Washington podporuje.

Podle agentury AP ovládá IS zhruba třetinu syrského území. Hlavním městem svého chalífátu, který vyhlásil v severní Sýrii a Iráku, prohlásil syrskou půlmilionovou Rakku.

Podle AP jsou v ulicích Rakky nepřetržitě hlídky islamistů, kteří dohlížejí na dodržování vyhlášených pravidel. Platí zákaz pouštět hudbu i kouřit. Ženy se musejí zahalovat po islámském způsobu a IS na veřejných místech zabíjí ty, kteří podle něj porušili islámské právo šaría. Těla mrtvých zůstala na výstrahu viset na křížích. Nedávno rozeslala skupina do škol osnovy, v nichž se zakazuje vyučovat filozofii a chemii.

Syrská státní televize ale dnes oznámila, že vojáci zabili přes deset teroristů poblíž letiště města Dajr az-Zaur. Byli mezi nimi prý dva místní velitelé IS. Kromě toho vojáci zničili 14 obrněných aut radikálů.

Matka prostřednictvím videa prosí únosce, aby propustili jejího syna

Po nedávném zavraždění novináře Jamese Foleyho radikálními islamisty hrozí podobný osud jeho americkému kolegovi Stevenu Sotloffovi. Toho zajali islamisté loni v srpnu v syrském Aleppu. Jeho matka zveřejnila video, ve kterém únosce prosí, aby syna propustili. V něm oslovuje vůdce radikální organizace Islámský stát a prosí únosce, aby syna osvobodili a nenutili ho pykat za akce americké vlády na Blízkém východě, na které on sám nemá žádný vliv. 

Matka prosí o propuštění amerického novináře (zdroj: ČT24)

Mluvčí Bílého domu John Earnest novinářům řekl, že neví, jestli prezident Barack Obama video už viděl. Uvedl ale, že tamní administrativa se velice intenzivně věnuje tomu, aby byli propuštěni všichni američtí rukojmí, kteří jsou na Blízkém východě zadržováni. 

Matka Steva Sotloffa tak reaguje na vraždu Jamese Foleyho z minulého týdne a zřejmě doufá, že jejího syna spíš potká stejný osud jako jiného amerického novináře a spisovatele Petera Curtise. Ten po nedělním propuštění ze syrského zajetí dorazil do Spojených států a po dvou letech se setkal s přáteli a rodinou.