Příliv uprchlíků se nedá zvládnout, varují Atény Brusel

Atény - Řecko žádá Brusel o pomoc kvůli narůstajícímu počtu uprchlíků ze zemí zasažených válečnými konflikty, tedy hlavně ze Sýrie a Iráku. Vláda chce peníze na posílení pobřežní stráže, která přestává nápor běženců zvládat.

Zatímco za celý rok 2012 se přes moře k řeckým břehům přeplavily asi tři tisíce uprchlíků, jenom za letošní srpen jich bylo dvakrát tolik. Čísla jsou podle vlády alarmující.

„Vzhledem k našemu omezenému rozpočtu a zdrojům, ale i nedostatečné podpoře z Evropské unie, se dostáváme do velmi nebezpečné situace, kterou nebudeme schopni zvládat. S narůstajícím počtem migrantů narůstá i počet případů, kdy na moři dochází k hazardování s lidskými životy,“ upozorňuje řecký ministr obchodního námořnictva Miltiadis Varvitsiotis.

Od roku 2007 vydala Evropská unie na podporu řecké pobřežní stráže zhruba 70 milionů eur. Tamní kabinet teď odhaduje, že by potřeboval dalších 63 milionů. Kvůli pokračujícím válečným konfliktům v Sýrii a Iráku jen do konce roku očekává dalších 30 tisíc běženců. „Vzhledem k této situaci jsme už požádali Evropskou unii o zvláštní finanční pomoc. Ačkoliv se o to snažíme opakovaně, naše požadavky zatím splněny nebyly,“ tvrdí ministr.

Řecko žádá kvůli uprchlíkům o pomoc (zdroj: ČT24)

Řecko není jedinou zemí, která je pro mnoho běženců z Asie a Afriky vstupní branou do Evropy. S jejich přílivem se potýká i Itálie. Jenom za loňský rok k italským břehům připlulo zhruba 116 tisíc uprchlíků. Stovky z nich přitom přišly o život.